Vereniging Milieudefensie


Nota Ruimte: gegoochel getallen leidt tot forse aantasting Hoeksche Waard

Minister Dekker duwt gemeenten bedrijventerreinen door strot

Amsterdam, 5 februari 2005 - In antwoord op moties van de Tweede Kamer over de Nota Ruimte blijft minister Dekker (VROM) volharden in tegenstrijdig beleid en toont ze zich doof voor het maatschappelijk verzet tegen haar plannen. Ook negeert ze het in januari gepubliceerde onderzoek van de TU-Delft en STOGO-advies+onderzoek, waaruit blijkt dat de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen leidt tot verpaupering en leegloop van bestaande terreinen. `Pure ruimteverspilling,' zo typeert campagneleider Willem Verhaak van Milieudefensie het beleid van de minister. `Honderden plekken waar mensen nu nog genieten van de rust en ruimte, zullen nu onnodig worden volgebouwd met lelijke bedrijventerreinen.'

Milieudefensie is verontwaardigd over het debat rond de Hoeksche Waard waar een groot nieuw bedrijventerrein zou moeten komen. Minister Dekker wendt voor alsof zij een concessie doet aan de Tweede Kamer door het oppervlak van dit bedrijventerrein te beperken tot 180 hectare. Deze getallen zijn echter misleidend.

De 300 hectare die in de Nota Ruimte wordt genoemd is inclusief infrastructuur, water en groenstroken; de zogeheten bruto waarde. De `concessie' van de minister aan de Kamer van 180 hectare is een netto waarde waarin alleen de uit te geven bedrijvenkavels worden meegeteld. Als je daar de infrastructuur bij optelt, komt de totaal benodigde ruimte neer op maar liefst 260 hectare.

`Dat is bijna evenveel als het oorspronkelijke plan in de nota Ruimte,' aldus Willem Verhaak. `Dekker drijft haar zin door, tegen de wil van de zes gemeenten in de Hoeksche Waard en tegen de wil van de burgers in de Hoeksche Waard. Uit verleden jaar gehouden NIPO-onderzoek blijkt negentig procent van de burgers tegen de komst van het bedrijventerrein te zijn. Uit recent onderzoek van Bureau Buiten blijkt een bedrijventerrein in de Hoeksche Waard zelfs volstrekt overbodig. `Minister Dekker zegt te decentraliseren, maar duwt dit bedrijventerrein alsnog door de strot van de regio.'

Een ander voorbeeld van de aanlegdrang van Dekker is te vinden in Brabant. De TU-Delft en STOGO-advies+onderzoek berekenden dat de aanleg van een groot bedrijventerrein in Moerdijk leidt tot leegloop en verpaupering van bestaande terreinen in de regio. Gemeente Moerdijk ziet dat ook en verzet zich al jaren tegen de plannen. Maar de minister luistert niet. Milieudefensie roept de Tweede Kamer daarom op de moties aan te nemen die vragen om vermindering van de ruimteclaim door bedrijventerreinen.

De bescherming van de open ruimte moet door de Tweede Kamer versterkt worden. Tegen de wil van een Kamermeerderheid dreigt minister Dekker het groene gebied Rijnenburg bij Utrecht uit het Groene Hart te schrappen. Ook de Bloemendalerpolder bij Muiden moet eraan geloven. Bovendien is ze niet bereid om de bescherming van Nationale Landschappen, zoals het Groene Hart, te versterken, terwijl diverse moties daar wel om vragen. `Dat toont de grote onevenwichtigheid van dit beleid. De minister is dwingend naar lagere overheden als het gaat om aanleggen van bedrijventerreinen maar vrijblijvend waar het gaat om bescherming van het Nederlandse landschap. Een garantie voor een troosteloos grijs Nederland', aldus Verhaak.