Gemeente Soest

Geurhinder in Klaarwater

Datum: 07/02/2005

Geen gevaar voor gezondheid

Donderdagavond 3 februari 2005 om 19.00 uur is in de wijk Klaarwater geurhinder ontstaan als gevolg van een incident bij coatingbedrijf Menning BV, gevestigd op bedrijventerrein Soestdijk. Door onvoldoende luchtverversing bij het bedrijf in combinatie met het windstille weer ontstond aan het begin van de avond een geur van door verhitting vrijkomende stoffen. Deze geur is enige tijd blijven hangen. De vrijgekomen dampen zijn nadrukkelijk niet schadelijk voor de gezondheid.

Menning BV is een coatingbedrijf, dat onder meer polyethyleen aanbrengt op metalen voorwerpen. Bij verhitting van deze stof ontstaan dampen. Om geurhinder te voorkomen worden de gasvormige stoffen, die bij de verwerking van polyethyleen vrijkomen, vele malen verdund. Donderdag 3 februari 2005 is de luchtverversing door het bedrijf bij vergissing uitgezet. Daardoor zijn dampen onverdund in de lucht gekomen, die deden vermoeden dat er sprake was van een brand.

De brandweer heeft in overleg met de eigenaar van het bedrijf donderdagavond ter plaatste vastgesteld dat de vrijgekomen stof niet schadelijk voor de gezondheid is. Daarop is rond 19.45 uur de luchtverversing weer in werking gezet, waardoor de geur in de loop van de avond verdween.

Omdat het in eerste instantie voor de brandweer om een onbekende stof ging, mogelijk veroorzaakt door een kleine binnenbrand, werden ook de geneeskundige hulp, politie en de ambtenaar rampenbestrijding van de gemeente ter plaatse geroepen. Na overleg met de heer Menning bleek al snel dat het om een onschadelijk voorval ging, waarbij er geen gevaar voor de omgeving was.

Geurhinder 24 januari
Ook maandag 24 januari 2005 was Menning BV de veroorzaker van geuroverlast. Die geur werd veroorzaakt door het verbranden van eboniet, een rubberachtige stof. Door onoplettendheid was eboniet achtergebleven in een metalen voorwerp. Bij verwarming van dat voorwerp ontstond een geur, vergelijkbaar met het verbranden van autobanden. Dat leverde veel klachten op uit de wijde omgeving van het bedrijf. Ook bij dit voorval is er geen gevaar voor de gezondheid geweest.

Controle door het Gewest Eemland - verantwoordelijk voor de handhaving van milieuvergunningen in Soest - heeft geen overtreding van de vergunningvoorschriften aangetoond. Wel blijft het Gewest kritisch ten aanzien van het bedrijf omdat twee keer in korte tijd de interne werkprocessen niet volgens procedure zijn verlopen. Menning BV heeft de gemeente laten weten beide voorvallen te betreuren.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer