Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Aanvraag titel laatste formaliteit: Karel van der Weide Grootmeester

Johan, Johan, heb je het al gehoord? Karel van der Weide wordt tot Gootmeester benoemd!
Ja, ja. En Bush gaat op de thee bij Bin Laden! Laat me toch slapen, Jan Jaap, malle vent. Mokkend verliet Jan Jaap de slaapkamer. Hij had het toch duidelijk goed gelezen. Dan moest Johan het zelf maar weten. Intussen lukte het Johan niet meer de slaap te vatten. Ergens had hij gehoord dat Karel inderdaad door de KNSB was voorgedragen. Toch kon het niet waar zijn, wat was de berichtgeving van de FIDE weer armzalig. Het betrof ongetwijfeld de schaakbokser Vanderleijde die tot Stootmeester benoemd was. En die Karel had toch nooit de 2500 overschreden?! Het bleef echter aan Johan knagen. Hij stond op en wendde zich tot de broedplaats waar de intelligentsia van de Nederlandse schaakwereld zich verzamelt: het Forum van Utrechtschaak. Men sprak nergens anders over; de Bothen, Boutens en Bussen, allen prezen zij de nieuwe Grootmeester. Johan stond voor de ondergang van zijn wereldbeeld.

Maar wellicht was het nog niet te laat. Nooit had hij aandacht besteed aan de verrichtingen van Karel. Oorzaak was een combinatie van jaloezie en minachting. Karel was een groot schrijver, een grotere dan Johan ooit zou worden. Vaak had hij Johan volledig de grond in geschreven. Karel kon er gewoon niet tegen dat iemand die niet kon schrijven en schaken schaakjournalist was. Aan de andere kant was Karel nooit een groot talent geweest. Op beslissende momenten, en vooral op Nederlandse bodem, faalde hij opzichtig. Johan kon de resultaten van Karel derhalve in zijn berichtgeving negeren. Nu moest hij dus wel en Johan raapte zichzelf bij elkaar. Hij belde Karel en was enigszins verrast toen deze welwillend en vriendelijk op het verzoek van een interview inging. Ze troffen elkaar al de volgende dag.

Johan: Gefeliciteerd met het behalen van de grootmeestertitel. Je hebt er een aantal keer erg dichtbij gezeten. Hoe komt het dat je m nu pas hebt?
Karel: In een aantal fases van mijn leven was ik niet goed met mn vak bezig. Ik had het idee naast een sterke schaker een groot schrijver te worden en bovendien waren er wat besognes in de relationele sfeer. Johan: Schrijven en vrouwen, inderdaad je twee andere passies waar ik het graag met je over wil hebben. Je stukjes op de schaakbondsite zijn erg populair, maar de indruk bestond dat je meer wilde Karel: Inderdaad. Hoe ik een leuk artikeltje voor de KNSB-site kon maken, had ik al snel door. Het is heel makkelijk de Nederlandse schaker op de kast te krijgen. Toen me dit zo goed afging kreeg ik pretenties en een compilatie van dagboekverslagen leek me heel succesvol te kunnen worden.
Johan: Maar dit is er nooit van gekomen?
Karel: Het ruwe materiaal heb ik voorgelegd aan een aantal vrienden met kennis van de literatuur. Ze waren unaniem in hun oordeel: aardig, maar niet publicabel. Zo vreemd is dat ook niet. Ik ben nooit opgeleid tot schrijver. Door hard werken zou ik misschien een goede kunnen worden, wie weet iets voor later.
Johan: Je zei dat je soms wat te stellen had met vrouwen. Vertel daar eens wat over.
Karel: Op zich ben ik nogal kieskeurig. Een vrouw die haar leven wil slijten met een paar kids in een Vinex-locatie vind ik niet echt boeiend. Wanneer je je op mijn leeftijd op de markt begeeft, zijn de krenten al uit de pap gehaald. Vrijgezelle vrouwen van rond de dertig hebben al wat verbroken relaties achter de rug en daar meestal psychische schade aan overgehouden. Aan de andere kant is het dan wel een uitdaging. Maar als je het niet erg vindt, wil ik dit onderwerp graag laten passeren. Sommige mislukte verhoudingen zitten me nog steeds dwars.
Johan: Goed, terug naar het schaken. Je speelt nauwelijks nog toernooien in Nederland, hoe komt dat?
Karel: De toernooien in Nederland zijn momenteel in handen van het Van de Berg-kartel. Wie niet tot de kliek behoort, krijgt geen uitnodiging of condities. Die machtsconcentratie vind ik nogal ongezond. Misschien moet de mededingingsautoriteit er eens naar kijken. Daarnaast heeft hij altijd een topzware perskamer in dienst. Wat al die mensen tijdens zon toernooi uitvoeren is onduidelijk. Hoe dan ook krijgen ze ruim betaald, terwijl de Internationale Meesters als sluitpost op de begroting dienen.

Johan: Ben je na je uitstekende resultaat in Wijk aan Zee van 2001 (6 uit 11, B-groep) nooit meer uitgenodigd?
Karel: Volgens mij heeft Van de Berg mij een mondelinge toezegging gedaan, maar wellicht heb ik het verkeerd begrepen. Het enige contact met de organisatie daarna was een mailtje van perschef Bottema dat ik in mijn artikelen verwijswoorden (die, dat) verkeerd gebruik. Johan: De verstandhouding met Jeroen van de Berg lijkt niet optimaal Karel: Ik zal je iets grappigs vertellen. Een paar maanden geleden, ik kom net bij de bakker vandaan, zie ik Van de Berg zijn auto voor mijn deur parkeren. Het viel me honderd procent mee dat we een hand en geen middelvinger naar elkaar opstaken. Nee, even serieus. Van de Berg is een koele rekenaar die tijdens een toernooi slechts oog heeft voor een paar mensen. Ik weet nog toen ik in 1998 het open toernooi van Hoogeveen won, Van de Berg na afloop naar me toe kwam en vroeg hoe ik gespeeld had!!?? Hij had van het open toernooi niets meegekregen. Het is natuurlijk ook exceptioneel zwaar, het volgen van die twee partijen elke dag uit de kroongroep. En vergeet de rustdag niet, waarop je met de Polgars moet gaan shoppen. En dan Van de Bergs methode om spelers voor een toernooi te benaderen Wat zou je ervan denken als je volgend jaar bij Corus in de C-groep speelt? Vervolgens kan hij dan zn favoriete verdeel en heers-spelletje spelen. Nee, geef mij maar een Jan Mazuch, Julian Espejo of Jürgen Lenz (organisatoren van respectievelijk Praag, Sevilla, Freudenstadt). Gewoon, 'beste Karel, dit bieden we je en het zou leuk zijn als je komt.' Om de zoveel tijd een praatje, interesse tonen, niet van dat koele. Johan: Voor jou dus geen Wijk aan Zee meer?
Karel: Gelukkig ben ik in een positie om te kiezen en niet afhankelijk van het kartel. Misschien speel ik wel liever in Praag of Sevilla. Maar ik ben niet haatdragend. Wat mij betreft zetten we een streep onder de affaire en Jeroen, als je volgende keer je bolide bij mij in de straat kwakt, bel gerust aan, dan drinken we een cappuccino.

Johan: Zoals je net zegt, speel je soms liever in het buitenland. Je koketteert ook regelmatig met emigratie
Karel: Nederland is natuurlijk een afgrijselijk land om in te wonen. Ondanks het feit dat ik me hierover al regelmatig heb uitgelaten, kan het niet vaak genoeg gezegd worden. We leven in een corrupte burgerlijke kleinzielige rechtse dictatuur. Negentig procent van de bewoners is analfabeet, dementerend en/of barbaars. De jeugd wordt opgevoed - dit woord is eigenlijk volledig misplaatst - door in tolerantie doorgeslagen ouders en leraren. Er is geen enkele eerbied en ontzag voor andere mensen, cultuur en wetten. Tokkies, soapsterren en hooligans worden hier als helden vereerd. Asociaal zijn is de norm geworden. Nederland kan enkel nog gered worden door een grootscheeps heropvoedingprogramma.
Johan: Nou, nou
Karel: Nee, serieus. Kijk bijvoorbeeld naar de verkiezing van de grootste Nederlander. Dat grote geesten als Erasmus en Rembrandt in één zin worden genoemd met voetballers en volkszangers. De verkiezing van ééndagsvlieg Fortuyn, wiens betekenis over vijftig jaar tot een voetnoot gereduceerd zal zijn, is natuurlijk helemaal de limit. Het getuigt van de anti-intellectualistische stemming in dit land. Johan: Is dat elders in de wereld anders?
Karel: Jawel, neem nou Oostenrijk. Cultuurdragers en scheppers worden daar terecht vereerd. De verkiezing van de grootste Oostenrijker zou een meting worden tussen de grootste geesten die ooit op aarde gebivakkeerd hebben; Mozart, Beethoven Haydn, Mahler, Schubert, Klimt, Schiele, Kokoschka, Freud, Weininger de opsomming alleen al maakt me helemaal lyrisch.
Johan: Bedankt voor je openhartigheid. Heb je nog een aardige partij voor de lezers?
Karel: Jawel, in het toernooi van Praag dat ik onlangs won, speelde ik nog een aardig partijtje tegen co-winnaar Meduna:

Van der Weide - Meduna
1.e4 c6 2. d4 d5 3. e5 Lf5 4. Pc3 e6 5. g4 Lg6 6. Pge2 Lb4 Een zijvariantje dat lastig te bestrijden is. 7. h4 wordt aanbevolen, maar mijn voorkeur gaat uit naar de tekstzet. 7. Le3 Pe7 8. h4 h5 9. Pf4 c5 10. Pxg6 Pxg6 11. gxh5 Pxh4 12. Dg4 cxd4 13. Txh4 Lxc3+ 14. bxc3 dxe3

Ongetwijfeld allemaal niet geforceerd. Grappig genoeg had ik dit anderhalf jaar geleden tegen Daniel Fridman op het bord. Helaas besloot ik toen tot 15.0-0-0, ook omdat ik het idee had dat zwart de witte actie c4 niet zou overleven. Dit was echter wel het geval en ik verloor de partij zelfs nog. Toch voelde het heel goed voor wit en nadere beschouwing leerde dat wit zijn geld op de h-pion moet zetten. 15. Dxg7!! exf2+ 16. Ke2 Tf8 Na 16..Dxh4 17.Dxh8 kan zwart zijn onderste rij niet meer ontwikkelen en de computer had me destijds verteld dat het ook geen eeuwig schaak is. 17. Th3 Pc6 18. h6 Kd7 18. ... Dc7 19. h7 0-0-0 20. h8D +- 19. h7 Pe7 20. Tb1

20..b6 Er zitten steeds allerlei leuke trucjes in: a.20. ... Pf5? 21. h8D Txh8 22. Dxf7+-
b. 20. ... Kc7 21. Kxf2 Pg6? 22. h8D Pxh8 23. Txh8 Txh8 24. Dxf7+ 21. Kxf2 Pg6 Na 21. ... Pf5 ziet de afwikkeling naar het eindspel er gewonnen uit: 22. Lb5+ Kc7 23. Df6 Dxf6 24. exf6 Pd6 25. Ld3 e5 26. Tg1 e4 27. Lf1. 22. Lb5+ Kc7 23. Tg1 Dit verhindert dat zwart zijn dame activeert naar g5. 23..De7 24. Ke1 Ph8 25. Le2 Kb7?! Zwart had tenminste 25. ... Dc5 moeten proberen. 26. Df6 Dxf6 26. ... Dc5 27. Tg7 +- 27. exf6 Pg6 28. Ld3 Pe5 29. Tg7 Pd7 Ook 29. ... Kc6 30. Thg3 Th8 31. Tg8 Kb7 32. Txa8 Txa8 33. Tg8 helpt niet. 30. Thg3 Pxf6 31. h8D Txh8 32. Txf7+ Kc6 33. Txf6 Kd7 34. Te3 1-0


---

Joop van Oosterom Wereldkampioen Correspondentieschaak

Op zondag 6 februari stuurde Witold Bielecki, de Poolse wedstrijdleider van de 18e finale van het Wereldkampioenschap Correspondentieschaak, het bericht de wereld in dat Joop van Oosterom met een score van 11 punten uit 14 partijen onbereikbaar is geworden voor al zijn tegenstanders. Daarmee is Van Oosterom de 18e Wereldkampioen van de I.C.C.F. (The International Correspondence Chess Federation) geworden. Met acht overwinningen en zes remises bereikte hij dit resultaat. Dit weekend werd zijn laatste remise, tegen de Chileen Guillermo Toro Solís de Ovando, een feit.

Het toernooi dat op 1 juni 2003 van start ging, is gespeeld per e-mail. Als eerste heeft Van Oosterom al zijn 14 partijen beëindigd. Al zijn tegenstanders hebben nog één of meer partijen lopen. Zijn naaste belagers waren de Duitsers Wolfram Schön, Hans-Marcus Elwert (destijds voor Van Oosterom winnaar van het sterke Millennium Email Chess Tournament) en Achim Soltau, de Amerikaan Dan Fleetwood, de in Duitsland wonende dertiende wereldkampioen de Rus Mikhail Umanskij (onlangs nog overtuigend winnaar van het unieke ICCF Jubileum Toernooi waaraan alle nog in leven zijnde wereldkampioenen deelnamen) en de verreweg sterkste vrouw ter wereld; de Letse Olita Rause.

Op 1 april 2004 april bereikte Van Oosterom ook al de top van de wereldranglijst met een rating van 2748. Op de lijst van 1 oktober was deze rating opgelopen tot 2754. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de ICCF dat de speler met de hoogste rating ook de wereldtitel binnen haalt. Voor meer informatie over correspondentieschaken zie de website van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers.


---

Open NK snelschaken in Dordrecht eindigt in thriller

Voor de tiende keer werd op 5 februari 2005 de BIS Snelschaakmarathon in Dordrecht gehouden. Winnaar werd de Rus Valery Baklan met 24 punten, gevolgd door Yasser Seirawan (VS) en Ivan Sokolov (NL). De 10e editie was zeer sterk bezet. Het toernooi behoort tot een van de sterkst bezette toernooien die in deze vorm in Europa wordt georganiseerd. Met een gemiddelde rating van 2634 van de eerste 10 deelnemers behoort dit toernooi tot categorie 17; het na Corus sterkste toernooi van Nederland.

Deze marathon, mogelijk gemaakt door BIS, kende ook dit jaar een spectaculair verloop. In het Mercure Hotel speelden 200 schakers 3400 snelschaakpartijen (5 minuten p.p.p.p.). De speelsterkte liep qua rating uiteen van recreatieschaker (1300) tot en met topgrootmeester (2685). De gemiddelde rating was 1979. Er deden 18 grootmeesters en 8 internationaal meesters mee. Internationaal bekende schakers waren wereldkampioen Rustam Kasimdzhanov (Rusland), Yasser Seirawan (Kampioen VS) Loek van Wely (Nederland, winnaar 1998 en 2000) en Ivan Sokolov (Nederland, hoogste ratinghouder, winnaar 2003).

Het toernooi startte exact om 10.00 uur. In de eerste ronden nam Loek van Wely onmiddellijk een voorsprong met gedegen spel. Na ronde 7 had zich een kopgroep geformeerd bestaande uit Van Wely, Yasser Seirawan en Ivan Sokolov, die nog in de tweede ronde verrassend onderuit gegaan was tegen de 15-jarige jeugdspeler Ali Bitalzadeh. In de volgende rondes wist Yasser Seirawan zich vanuit de top los te schaken en ging tot de 15e ronde (!) aan kop. Pas in de op een na laatste ronde veranderde de situatie omdat Seirawan tegen Loek van Wely met 2-0 verloor en daardoor de eerste plaats moest afstaan aan de verrassend goed spelende Vladimir Baklan uit Rusland/Oekraïne. Deze voorsprong gaf hij niet meer uit handen en Baklan eindigde met 24 punten op de eerste plaats. Seirawan werd tweede met 22.5 punten, gevolgd door Fridman met 22 punten.

Beste regioschaker werd Rene Krul. Nationaal kampioen bij de vrouwen werd Zhao Qin Peng, die uit handen van Ernst Enschede een onderscheiding kreeg.

De website www.blitzchess.nl beschikt over uitgebreide ranglijsten en partijen.


---