Provincie Flevoland




Statenleden verdienen betere beloning

Een meerderheid van de Flevolandse fracties in Provinciale Staten staat achter de aanbevelingen in een onderzoek van het
InterProvinciaal Overleg (IPO) over de beloning van Statenleden. Uit dit onderzoek onder de Statenleden in heel Nederland blijkt dat de salarisontwikkeling in de afgelopen jaren sterk is achtergebleven bij de marktsector en de meeste politieke ambtsdragers. Het IPO pleit voor betere beloning.

De leden van de Statencommissie Bestuur in Flevoland hebben de resultaten van het IPO-onderzoek besproken tijdens de
commissievergadering op donderdag 3 februari. Het IPO heeft dit onderzoek samen met een werkgroep van Statenleden uitgevoerd. Naar aanleiding van de uitkomsten pleiten zij in een brief aan de Tweede Kamer voor betere beloning. De verhoging van de beloning kan volgens de werkgroep bijdragen aan een betere vertegenwoordiging in Provinciale Staten van jongeren en mensen uit het bedrijfsleven.

De werkbelasting van Statenleden is de afgelopen jaren met 50% toegenomen. Vooral de invoering van het dualisme in 2003 heeft tot een hogere werkbelasting geleid. Om de rol van volksvertegenwoordiger goed te kunnen uitvoeren, steken Statenleden veel tijd in meer contacten met de samenleving. Bovendien vraagt de controlerende taak van Statenleden een steeds grotere verdieping in onderwerpen. Ondanks die toegenomen werkdruk, is de beloning al jaren gelijk gebleven.

Niet alleen de primaire beloning van 11.227,- per jaar moet verhoogd worden, vinden IPO en Statenleden. Ook de secundaire vergoeding moet gelijk getrokken worden met de vergoeding van de meeste politieke ambtsdragers. Op deze wijze blijft het statenlidmaatschap aantrekkelijk. Hierdoor blijft een brede vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving in de bestuurlijke organen verzekerd. Een hogere vergoeding gaat pas in na de eerstvolgende Statenverkiezingen in 2007.