Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Kans op inbraak met certificaat Veilig Wonen veel kleiner
Publicatiedatum: 07-02-2005

25.000e CERTIFICAAT IN ARNHEM UITGEREIKT

Met de uitreiking van het 25.000e certificaat Veilige Woning, heeft de politie Gelderland-Midden haar doelstelling gehaald op het gebied van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De politie heeft in de afgelopen jaren in dit opzicht het voortouw genomen en draagt -op basis van een besluit van het Regionaal College van november 2004- het stokje over aan de zestien gemeenten in de regio.

In het kader van het Politiekeurmerk Veilig Wonen werden in de drie districten van de regio (Arnhem Veluwezoom, West-Veluwe Vallei en Rivierenland) inbraakpreventieteams ingezet. Deze teams benaderden stelselmatig de bewoners van alle wijken in de regio met de uitnodiging de staat van beveiliging van het huis te laten inspecteren; slachtoffers van woninginbraken kregen standaard een bezoek van het inbraakpreventieteam. Op grond van het advies konden de huiseigenaren (particulieren en woningbouwverenigingen) maatregelen nemen; indien de aanwijzingen werden opgevolgd, kreeg men het Certificaat Veilige Woning.

Infrastructuur
In de Integrale Veiligheidsrapportage "Naar een Veiliger Samenleving" wordt aangegeven dat vanaf medio 2004 alle nieuw gebouwde woningen standaard worden voorzien van hang- en sluitwerk dat voldoet aan het keurmerk. Bovendien werden vanaf 1995 speciaal opgeleide bouwplanadviseurs van de politie betrokken bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijken, waardoor niet alleen de beveiligingsmiddelen aan het huis maar ook de infrastructuur van de nieuwe wijken werden bezien van uit veiligheidsperspectief. Daarbij kan men denken aan verlichting, toegankelijkheid en aanleg van groenvoorzieningen. Convenanten werden afgesloten tussen de gemeenten, de Politie Gelderland-Midden en projectontwikkelaars, waardoor de te bouwen Vinex-locaties naar de Keurmerk eisen worden ingericht.

Lager inbraakrisico
De gevolgen voor de gecertificeerde woningen waren zonder meer positief en voldeden aan de verwachting. Inbrekers willen met een mininum aan tijd en lawaai een woning binnen komen; goed beveiligde woningen waren in die zin minder interessant geworden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat woningen met het certificaat 78 procent minder risico lopen. Het inbraakrisico ligt bij gecertificeerde woningen op 1,4 per 1000 woningen; bij woningen zonder keurmerk ligt dit getal op 6,3 per 1000 woningen. Daar waar toch nog ingebroken wordt heeft dit veelal te maken met openstaande deuren en ramen.

In de regio Gelderland-Midden zijn meer dan 25.000 woningen voorzien van het certificaat Veilig Wonen.

Arnhem 11916 Rheden 539
Doesburg 85 Rozendaal 31
Lingewaard 993 Overbetuwe 703
Duiven 173 Westervoort 96
Zevenaar 499 Rijnwaarden 394
Renkum 1152 Wageningen 256
Ede 2297 Barneveld 1800
Scherpenzeel 110 Nijkerk 3970

Politie Gelderland-Midden
Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon: 026-3524721

---

Gelderland-Midden