VU Medisch Centrum

Forse daling ziekteverzuim: eenmalige uitkering voor medewerkers UMCs

Het bestuur van de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra) heeft op 4 februari 2005 besloten dat de 60.000 medewerkers van de academische ziekenhuizen een eenmalige uitkering van 400 euro bruto krijgen. De uitkering was door de werkgevers en de werknemersorganisaties in het CAO-akkoord van 2004 opgenomen en afhankelijk gesteld van de daling van het ziekteverzuim. Het verzuimpercentage is in vier jaar tijd met 30% gedaald, waarmee ruimschoots aan de doelstelling is voldaan.

De daling van het ziekteverzuim is het gevolg van de uitvoering van het Arboconvenant, dat begin 2001 is afgesloten tussen de universitair medisch centra (UMCs), de werknemersorganisaties en de ministeries van SZW en VWS. Met vijf preventieprogrammas is het gelukt om het ziekteverzuim terug te dringen van 6,7% in 2001 naar 4,7% in 2004. Dit leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit doordat er in de acht UMCs nu dagelijks zon 1100 medewerkers méér aan het werk zijn dan vier jaar geleden.

De preventieprogrammas zijn opgezet rond de top vijf van de risicos in de zorg: fysieke belasting, psychische belasting, rsi, gevaarlijke stoffen en handeczeem. De preventieprogrammas bestaan uit:
- trainen van 420 ergocoaches en op grote schaal geven van een cursus Fysieke Belasting:

- het vroegtijdig signaleren van (psychische) overbelasting door werkdruk, agressie, seksuele intimidatie en emotionele belasting;
- voorkomen van rsi-klachten bij beeldschermwerkers en overig personeel, zoals laboratoriumpersoneel;

- bewustwording van gevaren bij het werken met schoonmaakmiddelen, desinfecterende middelen en gevaarlijke geneesmiddelen.
- het leren omgaan met de toename van fysieke en verbale agressie

Zowel werkgevers als werknemersorganisaties zijn erg te spreken over de forse terugdringing van het ziekteverzuim. Om het succesvolle beleid te waarborgen en verder voort te zetten hebben de UMCs, de werknemersorganisaties en het ministerie van SZW een nieuw Arboconvenant opgesteld het Arboplusconvenant. Een gezonde werkomgeving voor de medewerkers leidt tot betere dienstverlening aan patiënten en studenten, en komt ook de onderzoekstaken ten goede, zo vinden zowel werkgevers als werknemersorganisaties.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Namens NFU, de heer dr. ir. Leijh, Raad van Bestuur LUMC, tel 071- 526.2580
Namens ACOP/ABVAKABO FNV, de heer Vink, tel: 079-3536299 Namens CMHF o.a. Nu91, Orde van Medisch specialisten, en De Unie Zorg en Welzijn, de heer Vankan, tel: 06- 51402895
Namens AC/FBZ, mevrouw Sprokholt, tel: 030-2823809 Namens CCOOP/CNV Publieke Zaak, de heer Berg, tel: 070-4160640

© VU medisch centrum communicatie@VUmc.nl