Gemeente Gouda


voortgangsrapportage woningbouw (02/02/2005)

In de tweede helft van 2004 zijn belangrijke stappen gezet in de woningbouwprojecten in Gouda. Dat is te lezen in de halfjaarlijkse voortgangsrapportage die door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld.

nooit snel genoeg
De beide verantwoordelijke wethouders Vermeij en Van Schelven zijn niet ontevreden. Wethouder Jan Vermeij: We hebben veel huizen nodig. Dan gaat het nooit snel genoeg. In 2004 is belangrijk voorbereidend werk gedaan. Ik verwacht in 2005 nog meer zichtbaar resultaat.

Ook wethouder Roland van Schelven geeft aan dat het hem eigenlijk nog wel te traag gaat. Van Schelven: Ik denk dat er nog veel winst te behalen is in het goed betrekken van omwonenden en belanghebbenden bij de planvoorbereiding. Hiermee bekorten we procedures zo maximaal mogelijk Op de vraag waar ben je trots op, antwoordt de wethouder: Het plan voor de Brandweerlocatie. Ik ben blij dat in de binnenstad bouwprojecten echt van start gaan. Zie onze inzet op de Verheul-locatie. Ook daar bouwen we binnenkort!

De gemeente Gouda stelt twee keer per jaar een voortgangsrapportage woningbouw op. De rapportage beschrijft de voortgang van ongeveer vijftig woningbouwprojecten die in voorbereiding zijn. Het gaat om projecten die de sector Stadswerken van de gemeente Gouda begeleidt en de projecten van de wijkontwikkeling. Westergouwe en Spoorzone vallen buiten de rapportage. Over woningbouwprojecten die zonder meer passen binnen het bestemmingsplan staat niets in dit rapport.

projecten op koers
De bouw van de woningen aan de Derde Kade en Hugo de Vrieslaan is gestart. Ook de bouw van Willenslande is begonnen. Naar verwachting gaan de eerste palen op de Boelekade en Van Heuven Goedhartsingel in 2005 de grond in. De bouwprocedures zijn afgerond en de gemeente verstrekt nog dit jaar de bouwvergunning.
Het project Ronsseveld heeft een goede voortgang; de provincie Zuid-Holland is akkoord met de start van de vrijstellingsprocedure. Voor de herontwikkeling van Koningshof (Verheul) is de bestemmingsplanprocedure in januari 2005 van gestart gegaan. Inmiddels is de sloop begonnen. Over een jaar kan er gebouwd worden. Het bouwplan voor de Olivier van Noortlaan ligt op koers; er is een ontwikkelovereenkomst gesloten tussen de deelnemers van het medisch centrum, Ter Gouw en de gemeente.
Het bouwplan aan de Calslaan ligt goed op schema.

nieuwe weg
De ontwikkeling van de locatie De Drie Notenboomen gaat een nieuwe weg in. De herontwikkeling is niet meer gericht op kantoren maar op woningbouw en betreft een groter gebied. Er wordt nu een totaalplan gemaakt voor de twee locaties Drie Notenboomen en GMF. De gemeente heeft voor Middenwillens een ontwikkelcompetitie uitgeschreven. De inzendingen zijn beoordeeld op plankwaliteit en grondbieding. Uit de selectie is Slokker Vastgoed als beste naar voren gekomen.

voortgang in de wijkontwikkeling
Binnen de wijkontwikkeling is goede voortgang geboekt. De gemeente Gouda en Het Volksbelang hebben afspraken gemaakt over een plan voor de Wachtelstraat. De afspraken betreffen restauratie en sloop van panden en de verkoop van de grond. De restauratie van panden betreft monumenten die op de monumentenlijst staan. Over het plan voor Muroplast is overeenstemming bereikt met de betrokken partijen, waaronder de Rijksdienst voor Monumentenzorg, en de vrijstellingsprocedure is afgerond. De sloop is inmiddels gestart. Voor het project Uiverplein wordt op korte termijn een bouwaanvraag verwacht. Een groot deel van de huurders is verhuisd en ook hier is de sloop gestart.

interactie met inwoners
Interactie met bewoners leidt soms tot intensieve discussies, zoals bijvoorbeeld rond de projecten Jac. P. Thijsselaan, Boegpad en Graaf Florisweg. Dit is mede aanleiding geweest voor het in korte tijd opstellen van een notitie Hoogbouw. De gemeente is voornemens om bij de start van een project goede afspraken te maken over de wijze waarop bewoners worden betrokken en geconsulteerd. Met enkele wijkteams zijn al gesprekken gevoerd over de samenwerking en de wijze waarop zij invulling willen en kunnen geven aan het informatie- en adviesrecht dat zij hebben.


-- einde bericht --