Stadsdeel Amsterdam Centrum

Manifestatie tegen huurverhoging op de Dam

Naar aanleiding van een ingezonden brief over dit onderwerp die onlangs in Het Parool werd gepubliceerd onder de titel 'De Dam is van iedereen', lijkt het mij goed iedereen nog even op de hoogte te brengen van de werkelijke gang van zaken rondom de locatie van de manifestatie tegen de huurverhogingsplannen van minister Dekker door Stop Afbraak Sociale tegen de huurverhogingsplannen van minister Dekker door Stop Afbraak Sociale Huisvesting (SASH), afgelopen zaterdag 5 februari.

Voorstel

Op 24 mei 2004 heeft SASH bij de afdeling Vergunningen Openbare Ruimte aangekondigd een manifestatie te willen houden op 30 april 2005. Gezien de enorme drukte op koninginnedag en de activiteiten die dan op de Dam plaatsvinden, is per brief geadviseerd de manifestatie niet op deze dag te organiseren. Er is voorgesteld om de manifestatie in maart of na 6 mei 2005 te plannen.

Informatie inwinnen

Op 21 oktober heeft een vertegenwoordiger van SASH mondeling geïnformeerd bij de balie van de afdeling Vergunningen of een manifestatie in februari 2005 ook mogelijk zou zijn.

Bij het inwinnen van deze informatie is er geen specifieke datum in februari genoemd, er is dan ook geen reservering gemaakt. Bovendien is er door SASH ook geen kennisgevingsformulier ingevuld.

Aanvraag ijsbaan op de Dam

Door SASH werd de, krachtens art. 2.09 en 2.10 van de APV vastgestelde, kennisgeving uiteindelijk op 30 december 2004 ingediend. Daarin kwam de datum 5 februari voor het eerst naar voren. In oktober j.l. had ik de gebroeders Stuy aangeboden hun ijsbaan in januari tot februari/maart 2005 te plaatsen op de Dam, nadat hun eerdere aanvraag te laat was ingediend. De stadsdeeldeelraad nam dit voorstel over. Op 17 december is een aanvraag voor het evenement 'de ijsbaan op de Dam' voor de eerste maanden van 2005 ingediend.

Formele aanvrager

Omdat deze aanvraag vóór de aanvraag van SASH van 30 december in behandeling is genomen gaat deze voor. Indien sprake is van een keuze tussen verschillende activiteiten op dezelfde locatie geldt dat de eerste formele aanvrager de eerste rechten heeft.

Route manifestatie

Op grond van bovenstaande is er inderdaad in eerste instantie aan SASH het voorstel gedaan om, uit onder meer veiligheidsoverwegingen, niet te vertrekken vanaf de Dam, maar van het nabij gelegen Beursplein. In tweede instantie is op 21 januari, na nogmaals overleg met de politie, overeengekomen dat de Dam op 5 februari mocht worden gebruikt als verzamelpunt en start voor de te houden manifestatie mits het verblijf zo kort mogelijk was. De manifestatie diende zich daarna zo snel mogelijk, volgens een afgesproken route, te verplaatsen richting Museumplein.

Planning

Het zal duidelijk zijn dat het onmogelijk is om zomaar een demonstratie op de Dam te plannen; deze zal gezien de populariteit van de Dam als locatie, ingepland moeten worden. Daarnaast ging het niet alleen om een wens van het Dagelijks Bestuur, maar was het de uitdrukkelijke wens van de stadsdeelraad dat er op de Dam deze winter alsnog geschaatst kon worden.

Anne Lize E.C. van der Stoel

voorzitter stadsdeel