FNV

Oudere werkloze weer de klos

De zoveelste poging om oudere werklozen te pakken. Dat is het commentaar van FNV Bondgenoten op het kabinetsvoorstel om de IOAW te versoberen.
Minister De Geus (Sociale Zaken) wil de uitkering voor oudere werklozen die geen recht meer hebben op een WW-uitkering versoberen. Zij krijgen alleen nog een IOAW-uitkering als ze eerst hun spaargeld dat ze hebben op het moment van ontslag, hebben aangesproken. Deze vermogenstoets geldt voor werknemers die tussen hun 50ste en 55ste werkloos zijn geworden. Het eigen huis telt niet mee.

"Weer worden oudere werklozen gepakt", zegt Willem Banning van FNV Bondgenoten. "Ze hebben een sollicitatieplicht, terwijl ze geen enkele kans op werk hebben. En nu moeten ze ook hun spaargeld opeten."

Het kabinet wil de laatste sluiproute naar vervroegd pensioen via een uitkering afsluiten. De ontslagvergoeding moet eerst worden aangesproken. Banning: "Alleen als deze vóór het daadwerkelijke ontslag op de rekening staat, wordt-ie niet meegerekend. Een andere mogelijkheid is met het geld de hypotheek af te lossen. Maar niet iedereen heeft een eigen huis."

Volgens FNV Bondgenoten loopt het kabinet voor de muziek uit. "Dit voorjaar komt de SER met een advies over de WW", zegt Banning. "Daarin willen we ook de IOAW en de sollicitatieplicht meenemen." Minister De Geus die het voorstel aan de Tweede Kamer wil voorleggen, praat volgens Banning voor zijn beurt.