Staf Depla: Huurcompromis uitstel executie

Staf Depla - 7 februari 2005

Ondanks alle mooie woorden van het CDA worden de huren van 600.000 woningen per 1 juli 2006 toch geliberaliseerd. Mensen die verhuizen naar zon woning, krijgen fors hogere huren. Andere huurders worden tot 2008 beschermd tegen deze plannen. Maar na 2008 worden de huren alsnog geliberaliseerd als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

De enige zekerheid om de liberalisering definitief van tafel te krijgen, is dat er na de verkiezingen een ander kabinet komt die definitief een streep door de plannen van Dekker haalt.

Het CDA heeft ondanks alle mooie woorden dat niet aangedurfd. De minister laat de huurders vandaag al in de steek. Het is onzeker of het CDA na de verkiezingen dit ook gaat doen. Dekker heeft water bij de wijn moeten doen. Maar de plannen zijn nog niet definitief van tafel.

Het uitgelekte compromis ziet er als volgt uit:

600.000 huurwoningen worden geliberaliseerd per 1 juli 2006.

Mensen die voor het eerst een huurwoning betrekken krijgen forse hogere aanvangshuren als hun huurwoning geliberaliseerd is. Deze huren mogen 5.4% van de WOZ waarde zijn. Dat kan al snel oplopen tot 700 tot 900 euro kale huur per maand.

Tot 2008 worden de huren niet vrij gegeven voor zittende huurders en huurders die gaan verhuizen. Wel gaan de door Dekker voorgestelde extra huurverhogingen voor deze woningen door.

De huren mogen vanaf 2008 geliberaliseerd worden als er 100.000 extra huurwoningen zijn gebouwd. Op veel plaatsen in Nederland bestaan er dan nog steeds grote woningtekorten. Bij vrijlaten van de huren zullen de huren dan fors stijgen. Je zal in zon woning wonen. Je huren gaan omhoog en je kan geen kant op. De huren zijn in Nederland niet te laag. Vergelijkende studies met andere Europese landen tonen dit aan. De huurstijgingen die Dekker en het CDA nu voorstellen zijn dus helemaal niet nodig. Er moeten meer woningen gebouwd worden, maar de corporaties hebben genoeg geld om dat voor elkaar te krijgen. De problemen met de achterblijvende bouwproductie hebben vooral te maken met het gebrek aan bouwgrond en trage procedures. Woningcorporaties, wetenschappers en zelfs minister Dekker geven aan dat geld het probleem niet is.

Het uitgelekte compromis biedt geen enkele verbetering op het gebied van het tegengaan van segregatie. Nog steeds zijn het de woningen in de betere buurten en randgemeenten die duurder worden, en daarmee onbereikbaar voor lagere en midden-inkomens.

PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla: Er worden door de corporaties verschillende alternatieven aangedragen, die wel rekening houden met het inkomen en de prijs-kwaliteitverhoudingen van woningen. Het CDA lijkt schoorvoetend de liberale agenda van deze minister te volgen. De enige garantie dat de plannen van Dekker van tafel gaan, is in 2008 een kabinet met de PvdA erin.