Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Antwoorden op kamervragen over aanslagen en brandstichting op kerken

Vragen van de leden Externe link Dijsselbloem en Externe link Van Heemst (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over aanslagen en brandstichting op kerken.

---


1. Vraag
Hoeveel aanslagen en (pogingen tot) brandstichting hebben de afgelopen dagen plaatsgevonden op kerken?


1. Antwoord
Van 2 tot en met 23 november 2004 heeft het Nationaal Informatieknooppunt van het Korps Landelijke Politiediensten gericht informatie ingewonnen en geanalyseerd. Uit deze analyse hebben zich sinds de moord op de heer Van Gogh op 2 november jl. ongeveer 37 incidenten ten aanzien van kerken voorgedaan. Zie ook de beantwoording op vraag 2 van de Kamervragen over de recente aanslagen op moskeeën en andere Islamitische centra van de Kamerleden Dijsselbloem en Van Heemst met als kenmerk 2040503120 (Aanhangsel Handelingen nr. 711, vergaderjaar 2004-2005).


2. Vraag
Is in deze aanslagen een patroon te vinden? Zo ja, welk?


3. Vraag
Bestaan er vermoedens over, of zijn er aanwijzingen voor, de hoek waarin de mogelijke daders moeten worden gezocht?


4. Vraag
Wat wordt gedaan om een gecoördineerd onderzoek naar daders en hun motieven in te stellen?


2, 3 en 4 Antwoorden
De serie incidenten die heeft plaatsgevonden moet naar ons huidige inzicht vooral worden beoordeeld in het licht van de gebeurtenissen van 2 november jl. Het strafrechtelijk onderzoek zal nadere duidelijkheid kunnen geven over de achtergronden van deze incidenten. Bij het strafrechtelijk onderzoek zal uiteraard ook gekeken worden naar de achtergronden van de verdachten, die daarbij naar voren komen. Voorts zal uit het strafrechtelijk onderzoek kunnen blijken of er een verband dan wel een patroon bestaat tussen die incidenten. Indien de resultaten van onderzoek daartoe aanleiding geven, zal uiteraard afstemming en informatie-uitwisseling plaatsvinden tussen de betreffende opsporingsinstanties.