Ingezonden persbericht


Persbericht

*1000 zienswijzen kraken nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad*

De afgelopen vier weken hebben ruim duizend mensen zich in een zienswijze uitgesproken voor het behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg. Zij keren zich hiermee tegen het voornemen van het College de vrijplaats te ontmantelen en de panden waarin deze is gehuisvest te bestemmen voor de bouw van 11 luxe appartementen en bedrijfs- en winkelruimten. Dit voornemen is verwoord in het vorige maand door de PvdA wethouder Hillebrand gepresenteerde ontwerp- bestemmingsplan "Binnenstad 1".

Het overgrote deel van de ingediende zienswijzen is afkomstig van bewoners van de Leidse binnenstad. Zij gaven hiermee gehoor aan een oproep van de vrijplaats organisaties om protest aan te tekenen tegen de plannen van het College.

Het is niet de eerste keer dat Vrijplaats Koppenhinksteeg er in slaagt een grote groep mensen te mobiliseren.

In 2001 tekenden 652 mensen bezwaar aan tegen een verleende vergunning voor een gemeentelijk bouwplan voor de Koppenhinksteeg. De vergunning werd begin vorig jaar door de bestuursrechter wegens het ontbreken van een deugdelijk bestemmingsplan voor de binnenstad vernietigd.

In 2003 dienden meer dan duizend mensen een verzoek in aan de gemeenteraad er voor te zorgen dat het college haar uit mei 2000 daterend nieuwbouwplan intrekt en Vrijplaats Koppenhinksteeg voor de stad behoudt.

Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg pleit voor een cascohuur-constructie. In dit voorstel renoveert gemeente Leiden, eigenaar van de vrijplaats, het casco van de panden en verhuurt deze aan de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg die delen ervan op haar beurt weer in gebruik geeft aan de verschillende vrijplaatsorganisaties. De vrijplaatsorganisaties betalen vervolgens huur en genereren op deze manier de kosten voor de inpandige renovatie en exploitatie. Een globaal financieringsplan voor dit voorstel werd in februari 2002 door wethouder Hillebrand zonder nader onderzoek van tafel geveegd.

Bovengenoemd voorstel is overigens zeker niet de enige manier waarop Vrijplaats Koppenhinksteeg kan worden behouden. Andere scenario's zijn echter door de onwrikbare houding van het college nog niet onderzocht.

Na zich met succes te hebben verdedigd tegen het gemeentelijk bouwplan kiezen de vrijplaatsorganisaties nu voor het offensief. Tezamen met 1000 stadsgenoten eisen zij nu van het College dat de toekomst van Vrijplaats Koppenhinksteeg wordt vastgelegd in het nieuwe bestemmingsplan "Binnenstad 1".

Achtergronden van Vrijplaats Koppenhinksteeg

De geschiedenis van Vrijplaats Koppenhinksteeg gaat terug tot 1969 toen het kunstenaars- en actie collectief Chloroform de eerste gedeeltes van de Koppenhinksteeg in gebruik nam. Daarna volgde in vier en dertig jaar een lange reeks organisaties waarvan wij u (met oog op de gewenste bondigheid) er, maar enkele van zullen noemen: de Studenten en Actiegroepen Drukkerij, de Katholieke werkende Jongeren, de krakersbond, de FNV Jongerenbond en het Jeugdmuseum. Tientallen ideële organisaties en honderden idealistische mensen hebben in de afgelopen drie decennia in de Koppenhinksteeg onderdak gevonden.

Vandaag de dag zijn in Vrijplaats Koppenhinksteeg drie organisaties gehuisvest te weten het Eurodusnie collectief met initiatieven als de Weggeefwinkel, eet/dagcafe Las Vegas en de Helpdesk, cultureel centrum Bar en Boos, en De Fabel van de Illegaal. In de vrijplaats zijn ook een woongroep en het Martial Arts Centre Hong Ying gevestigd. De activiteiten worden zonder overheidssubsidie draaiende gehouden.

In de vrijplaats werken tientallen vrijwilligers en de activiteiten trekken iedere week vele honderden bezoekers. Zij vormen tezamen een gemêleerde groep mensen waaronder jongeren, gepensioneerden, studenten, huismoeders, Nederlanders en medelanders. Sommigen van hen werken al meer dan tien jaar en met veel plezier in de Koppenhinksteeg. Het gaat hier dus om gebouwen met een rijke sociaal-culturele geschiedenis en die ook een mooie toekomst verdient.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de volgende personen:

Margreet Stol 06-15271634 (Bar en Boos)

Marco van Duijn 06 52408960 (Eurodusnie/ Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg)

Harry Westerink 071 5127619 (De Fabel van de Illegaal)

zie ook de website http://www.koppenhinksteeg.nl