Politie Noord-Holland-Noord

Politieberichten regio NHN, maandag 7 februari

Alkmaar 07-02-2005 - 14.47 uur

Toename woninginbraken

Den Helder, maandag 7 februari 2005

In de afgelopen drie maanden is het aantal woninginbraken in Den Helder gestegen. De politie is bezig met een onderzoek maar wijst bewoners erop dat ze zelf ook maatregelen kunnen nemen.

In het jaar 2001 werd er 223 maal ingebroken. Vorig jaar is dit aantal ruim verdubbeld naar 451 en op dit moment is er nog steeds een stijging te zien. Vanaf 1 november telden de rechercheurs 150 gevallen. De wijken in en rond het centrum zijn in trek bij het inbrekersgilde. In het laatste kwartaal vonden er in de Visbuurt 21, in de Indische buurt 19 en in Oud Den Helder 12 inbraken plaats.

Pijnlijke ervaring - De wintermaanden zijn altijd het populairst bij inbrekers. Van oktober tot eind maart is het langer donker en vaker raak. Behalve schade en verdwenen spullen, is er ook het ongemakkelijke gevoel dat onbekenden in je huis hebben rondgesnuffeld, soms zelfs terwijl je ligt te slapen. Weg is je zekerheid. Het gevoel van 'thuis is veilig' kan voor lange tijd verdwijnen. Dat is een pijnlijke ervaring, maar ook hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Registreer wat je hebt! - Bij de inbraken is vooral dure audio-apparatuur in trek zoals flatscreens, plasma- en LCDschermen, laptops en spelcomputers. Voor de politie is het van belang dat de eigenaren beschikken over de gegevens van hun spullen zoals merk, serie- en typenummers. Deze staan vaak op de verpakking. Wanneer er gestolen waar bij een inval wordt teruggevonden dan is het voor de bewijsvoering belangrijk dat kan worden aangetoond waar het ontvreemd is.

De buurman de beste bewaker - Sociale controle in je eigen buurt is een belangrijk punt. Je buurman is de beste bewaker, zo wordt wel eens gesteld. Bij onraad moet u meteen 0900-8844 bellen of 112 wanneer elke seconde telt. Wanneer u verdachte personen in de buurt ziet, onthoud dan het signalement of noteer het kenteken van de auto waar men in weggaat. Dat is van belang bij een buurtonderzoek door de politie.

Flipperen en hengelen - Uit een recent onderzoek, mede onder de Helderse bevolking, is gebleken dat slechts tweederde (65%) van alle inwoners voor het slapen gaan controleert of alle ramen en deuren goed gesloten zijn. Via de voordeur wordt regelmatig ingebroken met behulp van de techniek van flipperen of hengelen. Bij het flipperen wordt de deur (die niet op het nachtslot zit) geopend door met een stukje plastic via de ruimte tussen de deur en het kozijn, de dagschoot terug te drukken.

Het hengelen gebeurt door bijvoorbeeld een stukje ijzerdraad door de brievenbus (of kattenluik) te steken om zo de deur te openen. Met het ijzerdraad wordt de

dagschoot ontgrendeld - Zowel flipperen als hengelen bij de voordeur kan worden voorkomen door de deur op het nachtslot te draaien (ook wanneer u overdag boodschappen gaat doen).

Poort op slot - Uit de modus operandi(manier van werken) van de laatste tijd in Den Helder blijkt dat inbrekers vaak op het erf komen via een niet afgesloten achterpoort, waarna de achterdeur wordt opengebroken.

Om het voor de inbreker minder aantrekkelijk te maken moet de poort dus op slot. Daarnaast is in deze donkere periode buitenverlichting belangrijk, zowel aan de voor- als de achtergevel.

Niet alleen de woning kan ongewenst bezoek krijgen, maar ook de schuur of garage. Een goed cilinderslot op de schuurdeur/garage voorkomt ongewenst bezoek. Voor meer inbraakpreventietips: www.politiekeurmerk.nl

De politie komt met een voorlichtingsavond voor bewoners in de Visbuurt en het Centrum. De data en plaatsen worden later bekend gemaakt.

Verkeerscontrole

Bergen - Schoorl, zondag 6 februari 2005

Op zondagmiddag werd een snelheidscontrole gehouden op de Dreef en de Landweg in Bergen. Hierbij werden ongeveer 200 voertuigen gecontroleerd. Zeven bestuurders kregen een bekering omdat zij sneller reden dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 km per uur. Bovendien kregen twee bestuurders een bekeuring omdat zij geen veiligheidsgordel droegen. Op maandagmorgen werd een controle gehouden op de Landweg en Bergerweg in Bergen en de Laanweg in Schoorl. Hier werden elf bekeuringen uitgeschreven voor onder anderen te hoge snelheid (hoogst gemeten snelheid 70 ipv 50 km per uur), niet dragen van een autogordel, niet handsfree bellen en rijden met een bevroren voorruit.

Alcoholcontrole

Den Helder, maandag 7 februari 2005

Op maandagmorgen omstreeks 01.15 uur werd een 44-jarige man uit Ermelo aangehouden op de Binnenhaven te Den Helder. De automobilist viel op doordat hij de hele breedte van de rijbaan nodig had. Dit bleek deels te worden veroorzaakt door een lekke band, maar ook doordat de man alcohol had gebruikt. Om te blazen stapte de man uit zijn auto en viel direct op de grond. Uiteindelijk lukte het om een ademanalyse af te nemen waarbij hij maar liefst 1265 ug/l blies. Dat is bijna zes keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Den Helder, maandag 7 februari 2005

Op maandagmorgen omstreeks 01.50 uur werd op de Polderweg in Den Helder een 45-jarige Nieuwedieper gecontroleerd in een personenauto. Deze persoon bleek 425 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Dit is twee maal de maximaal toegestane hoeveelheid. Hij kreeg alleen een proces-verbaal.

Zwaag, maandag 7 februari 2005

Op maandagmorgen omstreeks 02.45 uur werd op De Oude Veiling in Zwaag een 49-jarige Amsterdammer in een personenauto gecontroleerd. De man was opgevallen doordat hij over de weg heen en weer slingerde. Ook rook hij sterk naar drank en sprak hij met een dubbele tong. De man weigerde echter mee te werken aan een ademanalyse. Hij blies opzettelijk langs het pijpje in plaats van er op.Hiervoor kreeg hij een proces-verbaal en moest hij zijn rijbewijs inleveren. Bij onderzoek bleek hij de afgelopen vijf jaar al drie keer eerder met alcohol achter het stuur te zijn gepakt. Later in de ochtend zag de politie dat de man, ondanks het feit dat zijn rijbewijs was ingevorderd, toch weer in zijn auto reed. Ook hiervoor werd hij geverbaliseerd.

Den Helder, maandag 7 februari 2005

Op maandagmorgen omstreeks 10.50 uur werd op de Jan Verfailleweg in Den Helder een 32-jarige man uit Zuidermeer gecontroleerd in een personenauto. Deze persoon bleek 455 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Dit is ruim twee maal de maximaal toegestane hoeveelheid. Hij kreeg alleen een proces-verbaal.

Inbraak in bedrijf

Schoorl, zondag 6 februari 2005

In de nacht van zaterdag op zondag werd er ingebroken in een hotel-restaurant aan de Laanweg in Schoorl. De dader kwam binnen door een lichtkoepel van de keuken te forceren. Uit het bedrijf werd niets ontvreemd omdat de dader niet verder kon komen dan de bewuste keuken. Alle tussendeuren waren afgesloten.

Hoorn, zondag 6 februari 2005

Op zondagavond omstreeks 21.30 uur werd een inbraak ontdekt in een garagebedrijf aan de Kernweg in Hoorn. De daders waren het pand binnengekomen door een raam in te gooien. De daders hebben in het bedrijf de contactsleutels gestolen van een personenauto die voor het bedrijf geparkeerd stond. Vervolgens werd de auto ontvreemd. Het betrof een Volvo S60 met kenteken 89-NH-RZ.

Woninginbraak

Schagen, zondag 6 februari 2005

Tussen vrijdag 28 januari en zondag 6 februari werd er ingebroken in een woning aan de Rozenlaan te Schagen. De daders kwamen binnen door het slot van de achterdeur te forceren. Een slaapkamer in de woning werd doorzocht. Hieruit werden sieraden, waaronder twee gouden armbanden, ontvreemd.

Heerhugowaard, zondag 6 februari 2005

Op zondag werd tussen 17.00 en 19.00 uur ingebroken in een woning aan het Truus Schroderplantsoen te Heerhugowaard. De daders kwamen binnen door de tuindeuren en een ruit aan de achterzijde van het pand te vernielen. Uit de woning werden onder anderen een LCD-TV en twee gouden horloges ontvreemd.

Hoorn, zondag 6 februari 2005

Op zondag werd tussen 15.00 en 21.15 uur ingebroken in een woning aan de Lijster in Hoorn. Hier kwamen de daders binnen door een raam aan de voorzijde van het pand te forceren. Uit de woning werden een X-box en een portemonnee met pasjes en geld gestolen.

Den Helder, maandag 7 februari 2005

In de nacht van zondag op maandag, tussen 22.45 en 07.00 uur werd er ingebroken in een woning aan de Middelzand te Den Helder. Vermoedelijk zijn de daders via de voordeur binnengekomen. Er is echter geen braakschade. Uit de woning werden onder anderen bankpassen, geld, een fotocamera en sieraden ontvreemd

Autos opengebroken

Den Helder, zondag 6 februari 2005

Op zondagavond omstreeks 22.00 uur werd de inbraak ontdekt in een tiental personenautos die geparkeerd stonden op de Luchthavenweg in Den Helder. De politie kreeg een melding dat twee personen zich verdacht tussen de autos ophielden. Toen de politie even later ter plaatse kwam bleken de mannen weg te zijn, wel werden de geheel doorzochte autos aangetroffen. De politie neemt contact op met de eigenaren van de auto, waarvan er vermoedelijk een aantal werkzaam zijn in de offshore.

Alkmaar, maandag 7 februari 2005

Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen werden vier vrachtautos opengebroken en ontdaan van de stereoapparatuur. De vrachtautos stonden op een afgesloten bedrijfsterrein aan de Kraalstraat in Alkmaar. De daders kwamen op het terrein door vermoedelijk een hek open te wrikken. Van de vrachtautos werden ruiten ingeslagen.

Bekeuring wegens baldadigheid

Hoorn, zondag 6 februari 2005

Op zondagavond omstreeks 22.10 uur kregen twee 17-jarige jongens uit Hoorn en Hauwert een bekeuring wegens baldadigheid nadat zij met vuilniszakken hadden gegooid. Een 55-jarige man uit Hoorn bracht juist zijn schoonmoeder weg naar haar woning aan de Kuil in Hoorn toen de jongens langs kwamen fietsen. Ze gooiden een vuilniszak op de auto van de man en vervolgens een tweede zak tegen het hoofd van de vrouw. Omdat er geen letsel of schade was wilden de slachtoffers geen aangifte doen. De zaak werd daarom met een bekeuring afgedaan.

Brand in schuurtje

Alkmaar, zondag 6 februari 2005

Op zondagavond omstreeks 23.45 uur was de bewoner van een pand aan de Bakkerstraat in een schuurtje bezig met een benzineaggregaat. De stroom in de woning was afgesneden en de bewoner probeerde op deze wijze zijn woning van stroom te voorzien. Tijdens het vullen van het aggregaat met benzine trad er een storing op en sloeg het apparaat uit. Omdat toen ook het licht uit ging, stak de man een aansteker aan om te kijken wat er mis was. Hierdoor vatte de benzine direct vlam. De man kon de brand zelf weer blussen.

Arbiter tegen de grond

Schagen, zondag 6 februari 2005

Op zondagmiddag vloot een 48-jarige man uit St. Pancras de voetbalwedstrijd SRC1 tegen FC Uitgeest op het voetbalterrein aan de Groeneweg in Schagen. Na de wedstrijd kwamen de trainer en de aanvoerder van een van de ploegen verhaal halen over een uitgedeelde rode kaart. Ook de verzorger van FC Uitgeest bemoeide zich met de zaak. Hij gooide vermoedelijk een rek met bidons tegen de scheidsrechter aan, waardoor deze onderuit ging en op de grond viel. Het slachtoffer werd door andere omstanders van het veld gehaald.

Aanrijding met letsel

Zuidschermer, zondag 6 februari 2005

Op zondagmiddag omstreeks 17.50 uur vond er een eenzijdig ongeval plaats op de Zuiddijk te Zuidschermer. Een 37-jarige man uit Purmerend in een personenauto reed over de Zuiddijk in de richting Purmerend. In een bocht in de weg raakte hij in de rechter berm. Hier verloor hij de macht over het stuur, probeerde de rijbaan weer op te sturen, maar schoot door naar de ander kant. Hier reed hij van het talud af, sloeg over de kop en belandde in een smalle bermsloot. De bestuurder werd hierbij uit zijn auto geslingerd. De man moest met onbekend inwendig letsel worden overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar. Hij werd opgenomen op de intensive care. De auto was total loss.

Afval verbranden

Sint Maartensvlotbrug, maandag 7 februari 2005
Op maandagmorgen omstreeks 10.25 uur bleek er bij een pand aan de Ruigeweg te Sint Maartensvlotbrug boomafval te worden verbrand in een ton. Ook naast het vat lag afval te branden. Tegen een 54-jarige man uit Burgervlotbrug werd proces-verbaal opgemaakt.