Ingezonden persbericht


Amsterdam , 7 februari 2005
Persbericht

Uitzetting 7 Kameroeners gestrand in Nigeria

Op 15 december 2004 is de uitzetting vanuit Nederland van een groep van 7 uitgeprocedeerde Kameroeners in Lagos / Nigeria blijven steken. Een doorvlucht naar Douala bleek, aldus de IND, plots niet meer mogelijk. Pogingen werden gedaan om vanuit Lagos een creatieve oplossing te vinden. Maar na het overhandigen van een stapel dollars en het uitdelen van een paar klappen werd de groep met hetzelfde Martinair-vliegtuig naar Nederland teruggevlogen. Daar mochten zij dan allen 1 dag in de isoleercel verblijven. Allen zitten in het Uitzetcentrum Schiphol tot nieuwe uitzettingspogingen worden ondernomen.

In de nacht van 14 op 15 december 2004 vertrok vanaf Rotterdam Airport een uitzettingscharter van Martinair met 50 Nigerianen, 7 Kameroeners en meer dan 100-tal Marechaussees naar Lagos/ Nigeria. Daar aangekomen bleek de doorvlucht naar Douala / Kameroen geen doorgang te kunnen vinden. De reden waarom de landingsrechten op het allerlaatste moment waren ingetrokken werd niet gegeven. Nadat alle uitgezette Nigerianen het vliegtuig hadden verlaten kwamen twee Nederlanders (onduidelijk of zij van de ambassade waren) en een Nigeriaan het vliegtuig in. De Nigeriaan zei de asielzoekers dat hij de baas van het vliegveld was. De commandant van de Marechaussee overhandigde deze man een flinke stapels US dollars, zogezegd om de doorvlucht te regelen. Het lijkt erop dat geprobeerd werd de 7 Kameroeners te slijten aan de Nigeriaanse autoriteiten. De Kameroeners verkeerden in grote onzekerheid, waren doodsbang en weigerden het vliegtuig te verlaten. De Nigeriaan sloeg een van de Kameroeners in het gezicht in het bijzijn van de marechaussees die toekeken. De Nigeriaan dreigde de Kameroeners de cel in te sturen en haalde handboeien tevoorschijn waarna de Nederlanders de boel probeerden te sussen. Na enige tijd belandde ieder in een grote zaal op het vliegveld. Door de oplettendheid van een van de Kameroeners werd telefonisch contact gelegd met de Kameroense ambassade in Nigeria. De ambassade die een van de Kameroeners sprak drukte vervolgens de groep Kameroeners op het hart zich niet te laten uitleveren aan de Nigeriaanse overheid en terug naar Nederland te vliegen. Kameroen heeft met Nigeria een grensconflict en leeft eigenlijk in onmin met dit land.

Plots kwam er voor het eerst iemand van de Nigeriaanse Immigratiedienst: "Wat is het probleem?". De 'baas' van het vliegveld bleek plots vertrokken. Wie hij precies was is niet duidelijk geworden. De Nigeriaanse politieman van de immigratiedienst is toen behoorlijk uitgevaren tegen het hoofd van de Marechaussee en de groep Kameroeners. "Geen reisdocumenten voor Nigeria? Dan moet u terug naar Nederland". De Kameroeners zijn vervolgens doodsbang het vliegtuig weer ingejaagd waar ze zo snel mogelijk moesten gaan zitten. Na vijf uur vertrok het vliegtuig en landde in het donker op een Nederlands vliegveld.

Mr. Soebhag, advocaat van een van de Kameroeners, is zeer verbolgen over de hele gang van zaken. Ondanks zijn vragen tijdens een rechtszaak blijft de IND onduidelijkheid over de zogenaamde intrekking van de landingsrechten. Waarom is de boeking fout gegaan? Ook andere advocaten hebben volgens Soebhag veel ervaringen met het sturen van mensen met andere nationaliteiten en met onjuiste papieren naar Nigeria. Hij vindt het ongeoorloofd deportees in dergelijke grote onzekerheid zoals hierboven te plaatsen.

Als represaille wordt de groep onmiddellijk na aankomst voor 1 dag in de isoleercel op het Uitzetcentrum Schiphol gegooid.

Bovenstaande charter vertrok een week voor de uitzettingscharter van de Sierra Leonese I.B. naar Lagos. Zij was op een voor de IND verkregen Nigeriaanse reisdocument uitgezet (naar verkeerd land dus) en kwam na 10 dagen van detentie in Lagos en een poging tot verkrachting door een immigratiefunctionaris aldaar weer 'veilig' in Uitzetcentrum Rotterdam Airoport waar zij momenteel nog zit. Intussen verricht Amnesty een medisch onderzoek ten behoeve van haar vluchtverhaal.

Op vrijdag as 11 februari zal Argos / VPRO op radio 1 om 11u aandacht besteden aan geweld bij een charteruitzetting van 8 september. Er vond bij Rotterdam Airport een urenlange vechtpartij plaats. Ook hier was een van de asielzoekers een Sierra Leonees waar de IND een Nigeriaans reisdocument voor had geregeld.

Meer informatie:
Advocaat Soebhag , telnr. 010-4233233

Vincent de jong, voormalig Autonoom Centrum, telnr. 020-6126172

++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++
web: www.autonoomcentrum.nl
e-mail: ac@autonoomcentrum.nl
telefoon: 020-6126172
opgeven voor maillijst:
http://tetter.xs4all.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/ac-berichten giften welkom op giro 6131418 St Afval Amsterdam
++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++