European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/6

Brussel, 3 februari 2005

5986/1/05 REV 1 (Presse 17)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Nepal

De Europese Unie is ten zeerste verontrust over de ontbinding van de meerpartijenregering van Nepal en het besluit van koning om de uitvoerende macht naar zich toe te trekken. Dit initiatief betekent een ernstige tegenslag voor de meerpartijendemocratie. De Europese Unie heeft zich steeds uitgesproken voor een meerpartijendemocratie en een constitutionele monarchie in Nepal. In de huidige situatie ziet de Europese Unie geen andere oplossing dan een regering die in ruime mate representatief is. De democratie kan niet worden gevrijwaard indien de legitieme democratische krachten worden uitgesloten van het besluitvormingsproces. De Europese Unie roept op tot een spoedig herstel van de meerpartijendemocratie in Nepal, opdat beter rekening wordt gehouden met de wensen van het Nepalese volk.

De Europese Unie maakt zich grote zorgen over de restricties die zouden zijn opgelegd aan de vertegenwoordigers van de politiek en de civiele maatschappij; zij herinnert er in dit verband aan dat de burger- en politieke rechten geëerbiedigd moeten worden. De Europese Unie onderstreept andermaal dat zij ernstig verontrust is over de mensenrechtencrisis waarin Nepal momenteel verkeert als gevolg van de veelvuldige en systematische schendingen door beide conflictpartijen. De Europese Unie herinnert eraan dat de aanhoudende niet-naleving door Nepal van de internationale normen op het gebied van de mensenrechten en het humanitaire recht ernstige repercussies zal hebben voor het imago van dat land in de internationale gemeenschap.

De Europese Unie is er stellig van overtuigd dat een via onderhandelingen tot stand gekomen oplossing, gebaseerd op de democratische beginselen, de enige aanvaardbare en duurzame manier is om een einde te maken aan het huidige conflict. Zij blijft de mening toegedaan dat er geen aanvaardbare militaire oplossing bestaat voor de problemen van Nepal, en dat elke poging om met militaire middelen tot een oplossing te komen alleen tot gevolg zal hebben dat het Nepalese volk nog meer en nog langer te lijden zal hebben.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.