Politie Groningen

Driehoeken staan achter Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) (07/02/05)

Groningen 07-02-2005 -

De samenvoeging van de divisies recherche in Fryslân, Groningen en Drenthe in een Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) heeft inmiddels een point of no return bereikt. De korpsbeheerders en de overige leden van de regionale driehoeken in de drie provincies hebben zich onlangs gecommiteerd aan de NRE.

De totstandkoming van de recherche-eenheid is een vergaande samenwerkingsvorm op het gebied van de bundeling van
opsporingscapaciteit. Inmiddels is door de drie driehoeken met instemming gereageerd op de contourennota. Dit document zal de basis zijn voor de verdere uitwerking van de formatie en het inrichtingsplan van de noordelijke recherche. De NRE zal in de loop van 2005 operationeel worden, gericht op de ondersteunende rechercheafdelingen. De gezamenlijke expertise in de regios op ondersteunende recherchetaken moet nieuwe capaciteit opleveren De NRE kan in de context worden geplaatst van de gemeenschappelijke intentie om ook op andere terreinen de krachten te bundelen.

Onderzoek
De noordelijke korpsbeheerders zien, vooral door het NRE-project, dat er in het algemeen veel winst te boeken valt door samen te werken. Ook de grootte van de drie regiokorpsen leent zich er goed voor. De korpsbeheerders hebben daarom een verder reikende intentie uitgesproken om de mogelijkheden te onderzoeken. Hierbij wordt gedacht aan ondersteunende processen op operationeel en beheersterrein. De drier korpschefs onderzoeken nu de mogelijkheden van verdere samenwerking. Geen enkel aspect wordt hierbij uitgesloten. Ook zal aansluiting worden gezocht bij landelijke ontwikkelingen. De actuele verkenning naar de mogelijkheden te komen tot shared services is hier een voorbeeld van.