Gemeente Hellevoetsluis


Leerplicht Gemeente Hellevoetsluis controleert op vakantieverzuim

De gemeente Hellevoetsluis is voornemens om rond de aankomende voorjaarsvakantie te controleren op ongeoorloofd (vakantie)verzuim van leerlingen.

De reguliere vakantieperiodes worden op landelijk en regionaal niveau bepaald. Scholen in Hellevoetsluis moeten zich hieraan houden. Vakantieverlof buiten de reguliere schoolvakanties is alleen in zeer bijzondere omstandigheden mogelijk.
In de Leerplichtwet staat dat een kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. Scholen zijn verplicht leerlingen die ongeoorloofd niet op school verschijnen te melden bij de leerplichtambtenaar.

Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als een kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders, dus alléén als er in geen enkele van de twaalf officiële schoolvakantieweken vakantie kan worden opgenomen. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatshebben.
Vakantieverlof kan slechts éénmaal per schooljaar verleend worden voor ten hoogste tien schooldagen en mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
Geen redenen voor vakantieverlof zijn bijvoorbeeld; goedkopere vakantiemogelijkheden, gewonnen vakantie, eerder vertrek of latere terugkomst in verband met (verkeers)drukte, verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn. Aanvragen voor verlof kunnen schriftelijk ingediend worden bij de directeur van de school.

De leerplichtambtenaar van de gemeente Hellevoetsluis zal voor en na de voorjaarsvakantie alle scholen in Hellevoetsluis controleren op ongeoorloofd (vakantie)verzuim.

De voorjaarsvakantie is van maandag 21 februari t/m vrijdag 25 februari 2005.