Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 024 ItV
Datum: 7 februari 2005

GS Fryslân bevelen Ybema aan als lid raad van Commissarissen Nuon

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân bevelen Gerrit Ybema aan de Raad van Commissarissen van Nuon aan als kandidaat voor de vacature van Fryslân in de RvC. Deze vacature bestaat sinds mei 2004 toen statenlid Arjen Kaper de functie neerlegde. De provincie Fryslân bezit 12% van de aandelen van Nuon. Gedeputeerde Staten zien in Ybema de ideale kandidaat. Gedeputeerde Jan Ploeg: "Met Gerrit Ybema hebben stellen we iemand voor die een brugfunctie kan vervullen op velerlei terreinen. Zo heeft hij als oud-staatssecretaris nauwe contacten met EZ en bovendien is hij diep geworteld in de Friese samenleving."

De heer Ybema is onder meer negen jaar lid geweest van de Tweede Kamer voor D66 en was staatssecretaris van Economische Zaken in de periode 1998-2002. Sinds juli 2003 is Ybema zelfstandig ondernemer en directeur van Ybema Economy Solutions B.V. te Leeuwarden. Gedeputeerde Staten verwachten dat de heer Ybema met zijn kennis, ervaring en achtergrond een goede invulling kan geven aan het lidmaatschap van de raad van Commissarissen van NUON.

Fryslân is voorstander van splitsing van de energiebedrijven in netwerkbedrijven en commerciële bedrijven (productie en levering). De provincie wil haar aandelen in Nuon graag verkopen. De provincie heeft zich de afgelopen periode in de persoon van gedeputeerde Jan Ploeg nadrukkelijk gemengd in de discussie over de 'unbundling' van energiebedrijven. De plek van Fryslân in de Raad van Commissarissen is na terugtreden van de heer Kaper vooralsnog niet ingevuld. GS wilden eerst meer inzicht krijgen in de politieke ontwikkelingen in het energiedossier ten gevolge van de plannen van minister Brinkhorst. Nu dat inzicht er geleidelijk aan komt, is de tijd rijp om een nieuwe commissaris voor te stellen. Ploeg: "Ook al worden de energiebedrijven binnen afzienbare tijd gesplitst, de netwerken blijven voorlopig nog in handen van de lokale en regionale overheden. Het Friese netwerk vormt een niet onaanzienlijk deel van het totale Nuon-netwerk en daar voelen we ons verantwoordelijk voor.

Commissarissen worden op voordracht van de raad van Commissarissen benoemd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. N 35

---- --