Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
6

Directie:
voorlichting

07-02-2005

Status:
informatie

Nieuwe wet hoger onderwijs: kleinere wet, meer ruimte

Het kabinet wil met de nieuwe wet op het hoger onderwijs meer ruimte creëren voor universiteiten, hogescholen en studenten. Dat staat in de wetgevingsnotitie `Naar een nieuwe wet op het hoger onderwijs en onderzoek' van Minister Van der Hoeven en Staatssecretaris Rutte van onderwijs. Dat betekent dat de nieuwe wet minder regels bevat maar een kader biedt, zodat instellingen, docenten en studenten ruimte krijgen om initiatieven te ontwikkelen. De overheid zal zich meer richten op de resultaten en prestaties van de instellingen en zich minder bemoeien met de invulling van het onderwijs en onderzoek. Hierdoor kunnen hogescholen en universiteiten beter inspelen op veranderende behoeften bij studenten en andere doelgroepen.
Rutte: "We stellen algemene regels waar het kan, en specifieke regels waar het moet. We gaan niet vanuit Den Haag alles opnieuw dichtregelen. Maar hogescholen en universiteiten zullen zich moeten verantwoorden, we rekenen af op resultaten." Met andere woorden: tegenover ruimte staat toezicht. Om dat toezicht te versterken wordt voor iedere hogeschool en universiteit een intern toezichtorgaan verplicht gesteld. Dit orgaan moet los staan van het bestuur van de instelling zodat geen vermenging ontstaat wat betreft taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Daarbij gaat het niet alleen om verantwoording afleggen aan de overheid, maar ook aan de directe omgeving (studenten, werkgevers, regio). De salarissen van de leden van Colleges van Bestuur worden voortaan in het jaarverslag openbaar gemaakt.

De wet zal hogescholen en universiteiten meer ruimte geven bij de inrichting van het onderwijs. Daarom zal de regelgeving niet meer uitgaan van opleidingen, maar van het bredere begrip `domeinen'. Binnen die domeinen kunnen instellingen zelf opleidingen en opleidingsroutes aanbieden. Ook de kwaliteitstoetsing van het onderwijs zal gebeuren op het niveau van domeinen en niet meer op opleidingsniveau. Dat levert een behoorlijke vermindering van de bureaucratische rompslomp op. Het gezamenlijk aanbieden van programma's -joint degrees- zal in de toekomst mogelijk worden. Zowel onderling tussen universiteiten en/of hogescholen, maar ook internationaal. Het binaire stelsel, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs, blijft gehandhaafd. Wel zal het mogelijk worden voor hogescholen en universiteiten om te fuseren. Ook kunnen hogescholen in bepaalde gevallen als universiteit erkend worden. De criteria daarvoor zullen in de wet uitgewerkt worden. De rechtspositie van studenten moet via de nieuwe wet verbeterd worden. Bijvoorbeeld door de klachtenprocedures te vereenvoudigen. Het moet voor studenten volstrekt duidelijk zijn waar ze binnen een instelling met hun klacht terecht kunnen.

De wetgevingsnotitie bevat de uitgangspunten voor een nieuwe wet, die in 2007 in werking moet treden. De Ministerraad heeft afgelopen vrijdag met dit voorstel van staatssecretaris Rutte ingestemd.


Zie ook:
brief aan Tweede Kamer

wetgevingsnotitie

07-02-2005
Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: ocwinfo@postbus51.nl