Gemeente Nijmegen

persbericht Datum Nummer persbericht 7 februari 2005 c006

C.A. van Dijck (70) Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Carel van Dijck zet zich al sinds 1978 in voor studenten als bestuurslid bij de Stichting Van den Elft Fonds. Op vrijdag 4 februari kreeg Van Dijck bij zijn afscheid van de stichting de versierselen behorende bij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

De Stichting Van den Elft Fonds verleent steun aan studenten uit immigrantengroepen die studeren aan instellingen van hoger onderwijs in Nederland, maar gezien hun leeftijd of hun verblijfsrechtelijke status, niet meer of nog niet in aanmerking komen voor een wettelijk geregelde vorm van studiefinanciering. Het werk van de stichting vormt een aanvulling op en ondersteuning van de activiteiten van het in Utrecht gevestigde Universitair Asielfonds. In de afgelopen 25 jaar heeft Van Dijck door zijn grote deskundigheid op het brede terrein van voortgezet en hoger onderwijs en zijn betrokkenheid bij studenten een zeer belangrijke bijdrage aan het werk van de stichting geleverd. Naast de stichting Van Elft Fonds werkt en werkte Van Dijck voor een veelheid van organisaties in Nijmegen en elders in Nederland. Zelf heeft hij onderwijs Frans gegeven op alle niveaus van VHMO tot Universiteit en was hij rector van de Avondscholengemeenschap Craneveldt (1968-1975) en van het Canisius College (1976-1996). Bovendien speelde Carel van Dijck een grote rol bij de ontwikkeling en reorganisatie van het onderwijs in de regio Zuid-Gelderland. Hij was lid en daarna voorzitter van het bestuur van de Stichting Sint Josephscholen in Nijmegen in de jaren 1975-1989. Deze stichting droeg in die tijd de verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan ruim 7.500 leerlingen in kleuteronderwijs gewoon en buitengewoon lager onderwijs, LEAO en MEAO. Van Dijck heeft in die periode belangrijke initiatieven genomen bij de democratisering van het bestuur, bij de reorganisatie en de samenvoeging van scholen. Carel van Dijck was bij herhaling de initiatiefnemer voor de samenwerking en regionalisering van het voortgezet onderwijs. Als voorzitter van de Bestuurscommissie MEAO, later het Economisch College, stimuleerde hij de professionalisering van het beroepsonderwijs. Hij was een van de initiatiefnemers bij de vorming van het huidige Regionaal Opleidingscentrum Nijmegen en maakte deel uit van het Algemeen Bestuur van dat ROC. Voor deze laatste functie heeft hij zich ingezet van 1985 tot 1998. Daarnaast was Van Dijck nog actief voor het onderwijs als bestuurslid van de Stichting Kleuterland, als lid van de Commissie van Toezicht Technische Lerarenopleiding in Nijmegen, als bestuurslid van de Technische School de Kronenburg in Nijmegen, als lid van het Bestuur van de Gelderse Leergangen, later de Hogeschool Nijmegen (1977-1985) en als lid van de Universiteitsraad van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Ook na zijn pensionering als rector van het Canisius College in 1996 stelde Van Dijck zijn grote deskundigheid en ervaring belangeloos ten dienste van de samenleving. Naast zijn activiteiten voor de Stichting Van den Elft Fonds is hij actief als secretaris van het bestuur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum (sinds 2000), in de Regionale Commissie van Beroep Voortgezet Onderwijs (sinds 2000) en in de Regionale Klachtencommissie Voortgezet Onderwijs (sinds 1999). Ten slotte houdt Van Dijck zich sinds 1996 als bestuurslid van de landelijke Sint Bonifaciusstichting in Den Haag actief bezig met de organisatie van samenvoeging van scholen van voortgezet onderwijs in heel Nederland.


---
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen_______________________________________