Het Nederlandse Rode Kruis

07 februari 2005
Rode Kruis zorgt voor schoon drinkwater in Sri Lanka

De tsunami´s lieten een surrealistisch landschap achter

In Sri Lanka kwamen meer dan 30.000 mensen om. Nog steeds zijn er meer dan 5000 vermisten. Ongeveer een half miljoen mensen raakte dakloos. De overlevenden verloren vrienden en familieleden in de watervloed. Velen hebben niet meer bezittingen dan de kleren die ze aanhadden. Het Nederlandse Rode Kruis helpt met hulpgoederen: tenten als onderdak, badspullen zodat de overlevenden zich kunnen verzorgen, medicijnen voor de zieken en klamboes ter bescherming tegen malaria. Het probeert bovendien families te herenigen.

Schoon drinkwater

Het Rode Kruis distribueert schoon drinkwater met tankwagens

Aïcha Lubbinge verbleef twee weken voor het Nederlandse Rode Kruis op Sri Lanka. De hulpverlening gaat goed op Sri Lanka. De lokale Rode Kruis-afdelingen zijn goed georganiseerd, de Sri Lankese vrijwilligers zijn geweldig. Omdat we met hen samenwerken verloopt de distributie van hulpgoederen voorspoedig. Nog steeds vormen besmettelijke ziektes een bedreiging. Door de straten van Sri Lanka rijden daarom iedere dag Rode Kruis-tankwagens met schoon water. Bij de distributiepunten staan rijen te wachten, voorzien van jerrycans en emmers. Aïcha: Tot nu toe is er nog geen uitbraak van besmettelijke ziektes geweest. Schoon drinkwater is essentieel om dit te voorkomen.

Schoon drinkwater kan de uitbraak van ziektes voorkomen en levens redden

Langzaamaan wordt er weer gedacht aan wederopbouw. Wat je ziet zijn surrealistische landschappen waarin alles is weggevaagd, met daartussen ontredderde mensen. Maar hier zie je ook dat andere beeld: mensen die al vrij snel weer proberen iets van hun gewone leven op te pakken. Juist in rampgebieden zie je hoe groot de veerkracht van een mens is. En dat geeft hoop.

Hulpverlening Nederlandse Rode Kruis
In Sri Lanka is de vraag naar onderdak en voedsel groot. Vijf vluchten met hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis brachten onder andere tenten, dekens en keukensets. Meer hulpgoederen volgen per schip. Een team van vijf Nederlandse specialisten is er actief.

Meer informatie:

* Website van de Samenwerkende Hulporganisaties
* Overzicht hulpverlening Rode Kruis

* Mensen van over de hele wereld die op zoek zijn naar familie en vrienden kunnen op de website van het internationale Rode Kruis terecht. Hier kunnen ze informatie opvragen over mensen uit het gebied of een vermist familielid registreren. familylinks.icrc.org
* Website van het Internationale Comité van het Rode Kruis
* Website van de Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen

* Wilt u kleding of goederen geven of afreizen naar het rampgebied? Lees eerst dit!