Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Informatiepakket galerie-atelier Witte de Withstraat 148

Stadsdeel De Baarsjes realiseert betaalbare galerie-atelierruimten in de Chassébuurt, Amsterdam West. De eerste ruimte is nu beschikbaar. In dit informatiepakket vindt u:
· Achtergrondinformatie over De Witte Ruijter, het project van Stadsdeel De Baarsjes om galerie-ateliers te realiseren;

· Informatie over de ruimte die beschikbaar komt;
· De toelatingseisen voor de ruimte;

· De procedure voor de toewijzing en wat u moet doen als u zich wilt aanmelden voor de ruimte.

Inleiding: De Witte Ruijter
Stadsdeel De Baarsjes ligt in het westelijke deel van Amsterdam binnen de ringweg A10. Eén van de vijf buurten die samen De Baarsjes vormen, is de Chassébuurt. Deze buurt ligt tussen de Admiraal de Ruijterweg, de Kostverlorenvaart, de Postjesweg en de Admiralengracht. Als onderdeel van het Grote- stedenbeleid wordt deze buurt aangepakt. De sociale, fysieke en economische structuur van de buurt worden verbeterd. De buurt heeft twee winkelstraten, de Admiraal de Ruijterweg en de Witte de With- straat. In de loop der jaren hebben veel winkels plaats gemaakt voor niet-winkelfuncties, waardoor de straten een deel van hun aantrekkingskracht hebben verloren. Om de aantrekkelijkheid van de straten te vergroten en tegelijkertijd kunstenaars te helpen aan betaalbare werkruimte, heeft het stadsdeel besloten om voormalige winkelruimten geschikt te maken als galerie-atelier. Het winkelgedeelte fungeert als galerie. Achter de galerie en soms in het souterrain bevinden zich de atelierruimten.

De beschikbare ruimte
Adres: Witte de Withstraat 148. Grootte: BG circa 80 m2 bestaande uit een L-vormige ruimte met grote etalage en een deur naar de tuin, een achterkamer aan de tuinzijde, een pantry met keukenfaciliteit, een toilet en toegang tot de kelder, een veranda en een ruime tuin. Kelder 70 m2 (bestaande uit twee aparte ruimtes). De kelder is circa 2.28 m hoog en dient als opslagruimte. Verhuurder: particulier, de heer A. Karacadal, Yildirim Reisbureau, Jan van Galenstraat 49. Huurprijs: 563,33 per maand exclusief servicekosten. De huur is vrij van BTW en wordt jaarlijks geïndexeerd, voor het eerst per 1 juli 2005. De huur is gebaseerd op de Broedplaats-norm. Duur huurcontract: Het huurcontract en de (onder)huurcontracten worden in eerste aanleg voor vijf jaar aangegaan. Het huurcontract is éénmaal te verlengen tot maximaal tien jaar. Het doel hiervan is om doorstroming binnen de gesubsidieerde ruimten mogelijk te maken.
Soort huurcontract: U huurt de locatie als collectief (vereniging of stichting). U sluit (onder)- huurcontracten af met de kunstenaars voor maximaal vijf jaar. Verlenging van het onderhuurcontract vindt alleen plaats na toestemming van de Stichting Woon- en Werkruimten voor Kunstenaars (SWWK). De SWWK checkt of de kunstenaar nog voldoet aan de inschrijvingseisen van de SWWK en de inkomensgrens. Ingang huurcontract: 1 april 2005.

Voor de ruimte komen kunstenaars in aanmerking die: o In 2003 een inkomen hadden dat onder de ziekenfondsgrens voor kleine zelfstandigen lag (voor 2003 20.250 belastbaar inkomen).
o Ingeschreven staan bij de SWWK of voldoen aan de inschrijvingscriteria van de SWWK (dat kunt u navragen bij de SWWK, telefoonnummer 020-552.74.39) o Zie verder de bijgevoegde akkoordverklaring.

Procedure voor toewijzing:
Een selectiecommissie beslist over de toewijzing op basis van een beknopt plan waarin u beschrijft hoe u de galerie-atelier gaat gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een samenwerking van twee of
---

meer kunstenaars. De selectiecommissie selecteert het meest aantrekkelijke plan. Hieronder leest u waar het plan aan moet voldoen en hoe de procedure verloopt.

Het plan dient inzicht te geven in:
o Programmering/inrichting: hoe gaat u het galerie-deel inrichten en gebruiken. Een belangrijke voorwaarde voor toewijzing is dat het gebruik van de ruimte bijdraagt aan de levendigheid en aan een aantrekkelijk straatbeeld. Uit het plan dient duidelijk te worden welke aantrekkings- kracht de galerie zal uitoefenen op bezoekers / passanten en welke invloed het heeft op het straatbeeld. U kunt hierbij tevens aangeven of en zo ja hoe er activiteiten zullen plaatsvinden gericht op de buurt en of en met wie / welke instellingen uit de buurt wordt samengewerkt, of in welke richting u samenwerking wil zoeken. o Samenstelling van de gebruikers en een overzicht hoe u de ruimtes wilt indelen. o Indien u wilt verbouwen: inzicht in de benodigde ingrepen (voor eigen kosten). Verbouwing kan uitsluitend plaatsvinden na toestemming van de verhuurder. o Zakelijke / financiële onderbouwing van de activiteiten middels een exploitatie-begroting en een dekkingsplan.

Verder dient u mee te zenden:
o Materiaal aan de hand waarvan de selectiecommissie de kwaliteit van het te tonen werk kan beoordelen, zoals beeldmateriaal, artikelen, en dergelijke o Getekende akkoordverklaring (bijgevoegd)
o Bevestiging inschrijving bij Stichting Woon- en Werkruimten voor Kunstenaars van de beoogde onderhuurders (indien van toepassing). o Statuten en een recent uittreksel van de inschrijving bij de KvK van de rechtspersoon die als huurder zal optreden. Indien de stichting/vereniging nog moet worden opgericht wordt in het huurcontract als ontbindende voorwaarde opgenomen dat de rechtspersoon voor een bepaalde datum moet zijn opgericht.

De procedure
o De ruimte kan worden bezichtigd op maandag 21 februari tussen 12.00 en 14.00 uur. o Deadline voor het inleveren van het plan is maandag 28 februari 12.00 uur 's middags. Plannen die na deze tijd worden aangeleverd worden niet in behandeling genomen. Het plan kunt u afgeven aan de receptie van het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224, of zenden aan: Stadsdeel De Baarsjes T.a.v. Joeri Kempen Postbus 9410 1006 AK Amsterdam o Na een voorselectie kiest een selectiecommissie het plan uit, dat naar oordeel van de selectiecommissie het best bijdraagt aan, in volgorde van belangrijkheid:
1. het aantrekkelijker maken van het straatbeeld (een oordeel over de kwaliteit van het te tonen werk en de wijze van presenteren/exposeren),
2. het aantrekken van publiek / aandacht
3. het aantal kunstenaars dat gebruik gaat maken van de locatie
4. de levendigheid in de buurt (activiteiten voor de buurt)
5. de samenwerking tussen de kunstenaars en galeries in de buurt

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van galeries uit het gebied, galeriehouders van buiten het gebied, de gebiedsmanager Economische Zaken, de projectleider van De Witte Ruijter en wordt geadviseerd door de communicator (coördinator van evenementen en communicatie voor De Witte Ruijter).
o Mogelijk nodigt de selectiecommissie één of meer (maximaal drie) belangstellenden uit voor een toelichting op het plan. Deze afspraken vinden medio maart plaats. o Uiterlijk in de derde week van maart 2005 maakt het stadsdeel de keuze voor het plan bekend. De indieners worden dan uitgenodigd voor het tekenen van het huurcontract. o 1 april 2005 is de ingangsdatum van het huurcontract.

Bijlage:

· Akkoordverklaring Witte de Withstraat 148
---

Akkoordverklaring Witte de Withstraat 148

De ondergetekenden verklaren, indien zij (onder)huurder worden van het pand Witte de Withstraat 148:


1. Dat zij akkoord zijn met het afsluiten van onderhuurcontracten voor maximaal vijf jaar, waarbij een eventuele verlenging van het onderhuurcontract alleen plaatsvindt na toestemming van de Stichting Woon- en Werkruimten voor Kunstenaars (SWWK) . De SWWK controleert of de kunstenaar nog voldoet aan de inschrijvingseisen van de SWWK en de inkomensgrens;
2. Dat zij akkoord zijn met de ondergenoemde toewijzingscriteria bij het vrijkomen van een ruimte;

3. Dat zij het gehuurde zullen gebruiken conform de bestemming, te weten galerie en atelier- ruimte en dat de verhuurder het huurcontract kan beëindigen indien naar mening van de verhuurder na een oproep daartoe niet wordt voldaan aan het gebruik van de ruimte conform de genoemde bestemming;

4. Dat zij zullen zorgen voor een open en aantrekkelijke etalage en dat de verhuurder het huurcontract kan beëindigen indien naar mening van de verhuurder na een oproep daartoe niet wordt voldaan aan het verzorgen van een open en aantrekkelijke etalage;
5. Dat zij huur kunnen betalen vanaf en bereid te zijn het pand te betrekken vanaf 1 april 2005.

Toewijzingscriteria bij vrijkomen van een ruimte

· Nieuwe onderhuurders dienen te voldoen aan inkomenstoets en inschrijvingsnormen SWWK;
· Nieuwe onderhuurders gaan akkoord met de bovengenoemde punten 1 tot en met 4;
· Toewijzing geschiedt door de SWWK, op voordracht van kunstenaars en anders op voordracht van SWWK in overleg met kunstenaars.

Voor akkoord getekend:

Naam: Naam:

Datum: Datum:

Naam: Naam:

Datum: Datum:


---