FNV

Bolkestein-richtlijn pijnpunt Voorjaarstop kabinet en vakbeweging

De vakbeweging wil morgen op de Voorjaarstop over Europese aangelegenheden met kabinet en werkgevers harde noten kraken over de dienstenrichtlijn. Invoering van deze Europese richtlijn, ook wel Bolkestein-richtlijn genoemd, mag "geen afbreuk doen aan nationale aan nationale instrumenten tot arbeidsmarktordening". Dat schrijven FNV, CNV en MHP in een brief aan premier Balkenende. De vakcentrales vrezen vooral voor uitholling van de CAO.

Zo staat in de richtlijn o.a. dat er een 'oorsprongslandbeginsel' moet komen. Dit houdt in dat alleen het recht van het land van oorsprong van een dienstverlener van toepassing is. De zorg is dat bijvoorbeeld Poolse of Tsjechische dienstverleners zich in ons land niets van het Nederlandse arbeidsrecht zouden hoeven aan te trekken.

De vakcentrales vragen dan ook aan het kabinet de arbeidsvoorwaardenregelingen en de arbeidsovereenkomst expliciet uit te sluiten van de werking van het oorsprongslandbeginsel.

Ander punt dat de vakcentrales op de Voorjaarstop aan de orde willen stellen betreft de zogeheten 'Lissabon-strategie'. Die beoogt om van Nederland een échte kenniseconomie te maken, wat maar niet wil lukken.

FNV, CNV en MHP schrijven daarover aan Balkenende: "Wij hechten eraan om grondig met u te bespreken op welke wijze u als minister-president het National Actie Plan (NAP) Lissabon op nationaal niveau gaat coördineren en welke verantwoordelijkheid wij daarin kunnen nemen."

Andere gespreksonderwerpen die de vakcentrales op het overleg, dat om 12.30 uur in het SER-gebouw begint, aan de orde willen stellen, gaan over het sociale gehalte van Europa, de Uitzendrichtlijn en de aanpak van armoede en sociale uitsluiting.

7 februari 2005