Vereniging Nederlandse Gemeenten

DOORSTART DUALISME EIST STEVIGE INSPANNINGEN

De doorstart van het dualisme vereist stevige inspanningen. Derhalve is de invoering van de gekozen burgemeester in 2006 ondoenlijk. Dit schrijven de VNG, de VGS, de VvG, de Wethoudersvereniging, de Nederlandse vereniging voor Raadsleden i.o. en de Begeleidingscommissie Vernieuwingsimpuls vandaag in hun gezamenlijke reactie op het rapport van de Stuurgroep Evaluatie Dualisering Gemeentebestuur aan minister De Graaf (BVK). Voornoemde partijen delen de zorg met betrekking tot de stand van zaken van dualisering van gemeenten.

Het rapport van de Stuurgroep bevestigt hun visie, dat invoering van een gekozen burgemeester in 2006 ondoenlijk is. Gemeenten hebben tijd nodig om een grote veranderingsoperatie als de dualisering goed te volbrengen en zich aan te passen aan de gevolgen van de dualisering. Het is derhalve niet verantwoord om op dit moment en onder deze condities opnieuw een ingrijpende wijziging door te voeren met de introductie van de gekozen burgemeester.

Zij zijn het dan ook nadrukkelijk niet eens met de minister dat de gekozen burgemeester vanwege zijn onafhankelijke positie ten opzichte van de raad voor meer duidelijkheid zal zorgen. De evaluatie van de Stuurgroep geeft in geen enkel opzicht een bevestiging van de stelling, dat de positie van de benoemde burgemeester in het dualistische stelsel onduidelijk is en voor onduidelijkheid zorgt. Invoering van de gekozen burgemeester zal juist het dualiseringsproces bemoeilijken. De doorstart van de dualisering moet dan ook losgezien worden van een eventuele invoeringsimpuls gekozen burgemeester

De toerusting van raadsleden verdient bijzondere aandacht, faciliteiten voor scholing en training zijn van essentieel belang. De VNG is bereid een rol te spelen in opleiding en training van raadsleden in overleg met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden i.o en met de bestuurdersverenigingen. Ook de Vernieuwingsimpuls Dualisme en lokale democratie zal haar ondersteuning aan gemeenten intensiveren met ondersteuning van de reeds sinds 2003 actieve regionale consulenten.

De inzet van de VNG is om een brede coalitie te vormen met de vereniging van raadsleden, het IPP en de bestuurderverenigingen ter voorbereiding van de raadsverkiezingen van 2006, waarin ondersteuning en opleiding van kandidaten een belangrijke rol speelt.

De door de stuurgroep voorgestelde verdere vastlegging van regels en interpretaties om eventuele verwarring te voorkomen, wijzen partijen af. Bovendien staat dit haaks op het programma Andere Overheid. Duidelijk is dat voor de doorstart van de dualisering alle partijen binnen het openbaar bestuur nieuwe acties zullen moeten initiëren.

Den Haag, 7 februari 2005