PERSBERICHT - 2005-02-07

Thomas Cook wil niet verder met HollandExel

Thomas Cook Nederland waartoe touroperatormerken Neckermann en Thomas Cook behoren, zal haar klanten met andere luchtvaartmaatschappijen dan HollandExel naar haar verre bestemmingen gaan vliegen. Nu HollandExel in surseance van betaling is, is de overeenkomst opgezegd.

Aanleiding voor deze beslissing is de voortdurende onzekerheid over het wel of niet doorgaan van HollandExel vluchten. Onzekerheid die wordt veroorzaakt door de zorgelijke financiële situatie waarin de luchtvaartmaatschappij zich bevindt. Om de financiële nood te lenigen heeft HollandExel het verzoek bij Thomas Cook Nederland neergelegd voor een substantiële financiële injectie, anders zouden zij niet verder kunnen vliegen. Gezien de onzekere situatie over het voortbestaan van HollandExel op korte en langere termijn, is besloten hier niet op in te gaan.

Gerard Helming, directievoorzitter Thomas Cook Nederland: Wij betreuren het dat het zover is gekomen. Maar het is ons primaire doel om klanten van een onbezorgde vakantie te laten genieten. Een vakantie begint met de vlucht er naartoe.Deonrustdieonderdeklantenis ontstaan, mede door de hoeveelheid negatieve publiciteit over en in relatie tot HollandExel, vinden wij daarom uitermate vervelend. Als ANVR touroperator hebben wij een vervoersplicht. De klant gaat met ons de overeenkomst aan en niet met de vervoerder. De onzekerheid tot zeer kort van tevoren of een vlucht wel of niet doorgaat, bracht deze vervoersplicht in gevaar".
Volgens Helming is het uitermate lastig ondernemen om voor iedere HollandExel vlucht naar mogelijke alternatieven te zoeken en die wel of niet te contracteren hangende de beslissingen en gebeurtenissen betreffende HollandExel. "Wij zijn reeds enige tijd in afwachting geweest op betere tijden. Dit zeker ook met de gedachten aan de hardwerkende medewerkers van HollandExel. Maar in de huidige situatie hebben we de afweging moeten maken om te kiezen voor rust en zekerheid in het belang van de consument, zegt hij.

Op de korte termijn zullen de vluchten door diverse andere luchtvaartmaatschappijen worden overgenomen. Veel hulp wordt daarbij verleend door Martinair die ook zelf een aantal vluchten uitvoert. Ook luchtvaartmaatschappijen binnen de eigen internationale Thomas Cook organisatie zijn een mogelijk alternatief. Passagiers die vandaag en het komende weekend vertrekken - dit zijn er ongeveer duizend - zijn nu reeds voor bijna 100% ondergebracht op andere vluchten en zijn of worden hierover door Thomas Cook Nederland geïnformeerd.

Zoals het er nu naar uitziet zal er ook zeer binnenkort een structurele oplossing voor de langere termijn zijn. Besprekingen hierover met o.a. eigen groepsmaatschappijen en Martinair zijn daartoe opgestart. Het zal in ieder geval een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij dienen te zijn met een goede reputatie waarbij kwaliteit en continuïteit gewaarborgd zijn.

Iedere passagier wordt rechtstreeks of via het reisbureau op de hoogte gebracht zodra het alternatief bekend is en dit een wijziging van vluchtschema tot gevolg heeft. Voor meer informatie is er ook een speciale consumenten informatielijn: tel. 023 5135595

In deze overmachtsituatie zal Thomas Cook Nederland de eventuele meerkosten van het inzetten van een alternatieve vlucht voor haar rekening nemen. Dit als coulance richting haar klanten, want volgens ANVR voorwaarden draagt in deze overmachtsituatie iedere partij zijn eigen schade.

HollandExel voerde vluchten uit voor Neckermann en Thomas Cook naar de volgende bestemmingen: Brazilië (Porto Seguro en Recife) Dominicaanse Republiek (Puerto Plata en Punta Cana), Cuba (Holguin en Varadero), Mexico (Cancun), Sri Lanka (Colombo) en Zuid India (Goa).

Al deze bestemmingen blijven gewoon bij Neckermann en Thomas Cook boekbaar tegen vooralsnog dezelfde prijs. De vlucht zal alleen door een andere luchtvaartmaatschappij worden uitgevoerd. Zodra nieuwe structurele vluchtschemas bekend zijn, dan zal dat bij ieder boekingskanaal (reisbureau, internet, callcenter) bekend zijn. Noot voor de redactie/