HOUT EN BOUWBOND CNV

Bouw geen baat bij voorstel De Geus

Het voorstel van minister De Geus om tijdelijk gedetacheerde buitenlandse werknemers onder de cao te laten vallen, zal de oneerlijke concurrentie in de bouw niet verminderen. Dat stelt de Hout- en Bouwbond CNV.

Het voorstel van de minister oogt sympathiek, maar zet in elk geval voor de bouwnijverheid geen zoden aan de dijk. De meeste buitenlandse bouwvakkers zijn namelijk niet in loondienst, maar werken via constructies als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) in Nederland. Zzp'ers kunnen zich verhuren aan een aannemer tegen een uurtarief dat ver ligt onder de kosten van een werknemer in loondienst.

Door de lage lonen van de veelal Oost-Europese bouwvakkers is er in de bouwnijverheid concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Die concurrentie gaat ten koste van werkgelegenheid van Nederlandse werknemers.

De Hout- en Bouwbond CNV pleit voor het naleven van de cao voor alle buitenlandse arbeidskrachten die worden ingehuurd, ongeacht of ze in loondienst zijn of werkzaam als zelfstandige. Alleen op die manier is de concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen.

Odijk, 7 februari 2005.

Voor nadere informatie:
Arend van Wijngaarden (voorzitter Hout- en Bouwbond CNV): mobiel: 06 - 51205604.
Johan Slok (persvoorlichter Hout- en Bouwbond CNV): 06 - 53642713.


07 feb 05 17:38