Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2005/372
datum: 03-02-2005
onderwerp: Nota Voedselveiligheid TRC 2005/559

Bijlagen: 1

Geachte Voorzitter,

De ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bieden u hierbij de nota 'Veilig voedsel voor iedereen; een gezamenlijke verantwoordelijkheid' aan over het voedselveiligheidsbeleid voor de komende jaren.

Nota voedselveiligheid
Deze nota beschrijft de stand van zaken op het beleidsterrein voedselveiligheid en bouwt voort op de vorige nota 'Veilig voedsel in een veranderende omgeving 2001-2004'. De nota maakt de balans op van het voedselveiligheidsbeleid en geeft de inzet en prioriteiten voor de komende jaren weer. Belangrijk uitgangspunt in de nota is dat we een hoog niveau van voedselveiligheid hebben bereikt en dat we dit beschermingsniveau moeten behouden en waar mogelijk verbeteren. Ook beschrijft de nota nadrukkelijk de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van zowel overheid en bedrijfsleven als de consument. De nota is in concept uitgezet bij diverse organisaties die betrokken zijn bij het onderwerp voedselveiligheid. Een deel van de ontvangen reacties is verwerkt in de nota. De overige reacties bieden veelal goede aanknopingspunten om bij de verdere uitwerking van de activiteiten mee te nemen.

Verantwoordelijkheidsverdeling LNV-VWS
De verantwoordelijkheidsverdeling tussen de departementen VWS en LNV komt in deze nota niet aan de orde. De huidige
verantwoordelijkheidsverdeling tussen de ministeries van VWS en LNV geeft op zichzelf voldoende richting voor onder andere de aansturing van de Voedsel en Waren Autoriteit.
Het is echter wel van belang om te bekijken of de verantwoordelijkheidsverdeling ook voor de toekomst voldoende efficiënt en effectief is, mede gezien het nieuwe Europese stelsel van regelgeving op het terrein van voedselveiligheid. Wij houden op dit moment de huidige verantwoordelijkheidsverdeling uitgebreid tegen het licht. Helaas kost de afronding van dit traject meer tijd dan voorzien. Een brief over dit onderwerp kunt u tegemoet zien.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

De minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. J.F. Hoogervorst

Bijlagen
Nota 'Veilig voedsel voor iedereen; een gezamenlijke verantwoordelijkheid'