Gemeente Barendrecht


---

012: Forse daling aantal uitkeringsgerechtigden

Barendrecht: Reïntegratietrajecten vaak succesvol

PDF

BARENDRECHT (Maandag 07 februari 2005) - Het aantal uitkeringsgerechtigden in Barendrecht is het afgelopen jaar fors afgenomen. Het volledige cliëntenbestand daalde in 2004 van 213 naar 186, een daling van 13%. Gezien de groei van Barendrecht is de afname van het aantal uitkeringsgerechtigden extra opmerkelijk. Deze cijfers zijn bovendien een forse verbetering ten opzichte van het jaar 2003. Toen steeg het aantal uitkeringsgerechtigden in Barendrecht met 16% van 184 naar 213.

Wethouder Peter van Vugt (Sociale Zaken) is bijzonder tevreden over de cijfers over 2004. ,,Absoluut, een resultaat waar Barendrecht trots op mag zijn, zeker gezien de huidige economie. Na het teleurstellende resultaat over 2003 is dit een mooie opsteker. Maar het terugdringen van het aantal uitkeringsgerechtigden is natuurlijk geen doel op zich. Veel belangrijker is dat zo veel mogelijk mensen uit ons cliëntenbestand weer aan het werk gaan. Daar is alles nu op gericht. Wie recht heeft op een uitkering helpen we uiteraard, maar daarna is het zaak dat ze zo snel mogelijk weer in het reguliere arbeidsproces terugkeren. Zo zit de nieuwe wet werk en bijstand nu eenmaal in elkaar. Werk gaat boven alles.'' Overigens wil de gemeente Barendrecht de lijn uit 2004 ook in 2005 vasthouden. ,,Voor dit jaar houden we rekening met in totaal 70 nieuwe cliënten en uitstroom van 80 uitkeringsgerechtigden, waardoor het totale cliëntenbestand opnieuw met ruim 5% zou dalen'', aldus Van Vugt.

Door de goede prestaties over 2004 zijn voor de gemeente Barendrecht de kosten voor het verstrekken van uitkeringen op alle fronten binnen het door het Rijk voor dit doel beschikbaar gestelde budget gebleven. Bovendien was het voor de gemeente niet nodig om ten aanzien van het verstrekken van uitkeringen een beroep te doen op eigen reserves of op ingewikkelde aanvullende regelingen van het ministerie.

Reïntegratiebemiddeling
De daling van het aantal uitkeringsgerechtigden is vooral te danken aan de goede samenwerking van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Barendrecht met het reïntegratiebedrijf 'Trajecten naar Werk', dat in 2004 in totaal 28 cliënten aan een reguliere baan heeft geholpen. Daarnaast vonden 15 mensen zelf een nieuwe baan. Andere, minder voorname oorzaken voor uitstroom waren het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en verhuizing naar een andere gemeente.