NAT. LUCHT- EN RUIMTEVAARTLAB

Eerste paal nieuwe testhal NLR gaat nieuwe land in

Bouw testhal van start
Het NLR, hét nationale onderzoekinstituut op het gebied van lucht- en ruimtevaart krijgt een testhal in de Noordoostpolder. In deze zeer geavanceerde hal zal de sterkte van diverse vliegtuigonderdelen worden getest. De bouw van de hal (kosten 1,7 miljoen euro) is ondersteund met subsidie van de provincie Flevoland, in het kader van de Europese ondersteuning ter versterking van de productiestructuren in Flevoland. De bouw start met het slaan van de eerste paal door de gedeputeerde Andries Greiner op maandag 7 februari 2005 om 11.00 uur.

Testhal levert bijdrage aan veiligheid vliegverkeer In de testhal worden constructiedelen van vliegtuigen zoals staartvlakken en vleugelkleppen uitgebreid getest op vermoeiing (hoe lang gaat het onderdeel naar verwachting mee) en sterkte (hoeveel krachten kan het weerstaan). Als er scheuren in de constructie ontstaan, dan houdt dat in dat het ontwerp niet goed is en aangepast moet worden. Als het ontwerp goed is kan het vervolgens door de Nederlandse vliegtuigindustrie seriematig geproduceerd worden voor vliegtuigfabrikanten als Boeing en Airbus.

NLR en Fokker
De testhal komt in de plaats van de oude testhal op Schiphol-Oost, waar in het verleden de testafdeling van Fokker was. Na het faillissement van Fokker Aircraft BV heeft het NLR de testfaciliteiten van Fokker overgenomen. De NLR-directie heeft onlangs besloten de testshal te verhuizen naar de NLR-vestiging in de Noordoostpolder.

Testhal draagt bij aan nationale ambities lucht- en ruimtevaart Nederland wil een toonaangevende rol blijven spelen in de mondiale vliegtuigindustrie. Het NLR is daarin een belangrijke schakel. Het voert certificatietesten van lucht- en ruimtevaartonderdelen uit, zodat de Nederlandse industrie technisch hoogwaardige en veilige vliegtuigonderdelen kan produceren. De testhal is met andere woorden een faciliteit die een directe ondersteuning biedt aan het innovatieve vermogen van de Nederlandse vliegtuigindustrie.

Contactpersoon
Indien u aanwezig wilt zijn bij het slaan van de eerste paal of nadere informatie wilt kunt u contact opnemen met:

Mary de Leeuw
Aerospace Vehicles Division
National Aerospace Laboratory (NLR)
P.O. Box 153, NL-8300 AD EMMELOORD, The Netherlands Tel. +31 527 24 81 98
Fax +31 527 24 82 10
E-Mail leeuwm@nlr.nl
http://www.nlr.nl

21 jan 05 11:03