CDA

07-02-05
'Eerst huurwoningaanbod vergroten, dan pas huurprijzen vrijgeven' De plannen van minister Dekker (VROM) om de huurprijzen voor een kwart van de woningen vrij te geven, gaan in de ijskast.

Twee weken geleden gaf Fractievoorzitter Maxime Verhagen aan liberalisering van de woningmarkt op dit moment onverantwoord te vinden. Eerst zou haast gemaakt moeten worden met bouw van nieuwe woningen. Uitgangspunt voor dat standpunt was dat het vrijgeven van de huren in een overspannen woningmarkt tot explosieve huurstijgingen zou leiden. Deze sterke stijging van de huren, die vooral mensen met een middeninkomen in de portemonnee raakt, vindt het CDA ontoelaatbaar.

Hierdoor was minister Dekker genoodzaakt om haar huurplannen opnieuw te bekijken en te wijzigen. Afgelopen week kwam de Minister met een nieuw aangepast voorstel, waarbij zij de garanties en voorwaarden van de CDA-fractie in de Tweede Kamer had verwerkt.

In deze nieuwe plannen is de afspraak dat er eerst gebouwd moet worden, voordat er over het vrijgeven van de huren kan worden gedacht. Alle inspanningen moeten nu gericht zijn op het vergroten van het woningaanbod. De woningcorporaties hebben genoeg geld om hun maatschappelijk taak tot het bouwen van meer huizen waar te gaan maken.

Op dit moment liggen bestemmingsplannen en vergunningen klaar om per direct meer dan 110.000 woningen te gaan bouwen. Het CDA zal de minister steunen om de corporaties aan deze doelstelling te houden. Pas in 2008 wordt gekeken of er voldoende is gebouwd. Afgesproken is dat de huren pas mogen worden vrijgegeven als het woningtekort dan op
1,5 procent ligt. Tot die tijd blijft er een gematigd huurbeleid bestaan.

Gemeenten en verhuurders krijgen verder de ruimte voor ,,maatwerk'' om moeilijke gevallen, zoals iemand die na een ongeval naar een aangepaste woning moet verhuizen, of 65-plussers, huurbescherming te bieden.