CDA

07-02-05
Veel steun voor initiatiefwetsvoorstel afschaffen verjaringstermijn ernstige misdrijven
Afgelopen week is in de Tweede Kamer gesproken over een initiatiefwetsvoorstel van CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma en D66-fractievoorzitter Boris Dittrich. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat de verjaringstermijn van misdrijven waar een levenslange gevangenisstraf op staat, komt te vervallen.

Tijdens het debat onderstreepte Van Haersma Buma dat een onopgeloste moord altijd tot vervolging en veroordeling moet kunnen leiden wanneer bewijs wordt gevonden. Van Haersma Buma: "Het zou onbegrijpelijk zijn dat wanneer er onomstotelijk bewijs in een dergelijk zware zaak naar voren komt hiermee niets wordt gedaan, omdat de verjaringstermijn net is verstreken. Daarbij is het dankzij verbeterde technieken, zoals DNA-onderzoek, steeds vaker mogelijk is om ook na lang tijd misdrijven alsnog op te lossen."

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer sprak tijdens het debat steun uit voor het wetsvoorstel van het CDA en D66, waardoor ook de verjaringstermijn van delicten waarop een gevangenisstraf van meer dan tien jaar staat, wordt verhoogd naar twintig jaar.

Ook de regering sprak tijdens het debat steun uit voor het voorstel van Van Haersma Buma en Dittrich. "Met het inwerkingtreden van deze wet kunnen in het vervolg de daders van ernstige misdrijven, zoals bijvoorbeeld de moord op Marianne Vaatstra, nog altijd vervolgd worden, ook al gaan er tientallen jaren overheen eer de dader wordt gevonden", aldus Van Haersma Buma.