CDA

07-02-05
Çörüz:'voorrangsregeling voor kwetsbare jongeren bij jeugdzorg' Vorige week is in de Tweede Kamer gesproken over de Nota Jeugdzorg. Tijdens dit debat onderstreepte Tweede Kamerlid Coskun Çörüz dat het onaanvaardbaar is dat jongeren in risicogroepen de dupe worden van gegroeide wachtlijsten in de jeugdzorg.

Cörüz: Het kabinet komt met een daadkrachtige aanpak in de jeugdzorg, waarbij is gezocht naar een goede wisselwerking tussen preventie en repressie. Het kan echter niet zo zijn dat kinderen, vooral kinderen van wie vermoed wordt dat ze mishandeld worden, op een wachtlijst komen te staan. Er moet een voorrangsregeling voor deze kwetsbare groep jongeren komen, zodat bij dreigende situatie snel en adequaat kan worden ingegrepen. Staatssecretaris Ross zegde in het debat toe dat nog voor het einde van het jaar deze wachtlijsten zullen zijn weggewerkt.

Daarnaast pleitte Coskun Çörüz voor de landelijke invoer van de gezinscoach als een speerpunt binnen de jeugdzorg. In de provincie Limburg is een proef gedaan rondom gezinscoaches en de resultaten zijn enorm positief. Wat ons betreft zou het project dan ook op korte termijn landelijk navolging kunnen en moeten krijgen. Ook gaf het Cörüz aan dat het systeem van onder toezicht stelling (OTS) moet worden verbeterd. "Op dit moment is het zo dat wanneer er problemen zijn binnen een gezin de situatie van elk kind afzondelijk wordt bekeken. Het zou echter veel effectiever en minder bureaucratisch zijn om bij OTS vanwege pedagogische onmacht het hele gezin bij het onderzoek te betrekken en onder behandeling te plaatsen, aldus Çörüz.

Tenslotte bracht de Çörüz groeiende criminaliteit en wapenbezit onder Oost-Europese jongeren en AMAs onder de aandacht. Çörüz: "Er gaat terecht veel aandacht uit naar de intensieve trajectbegeleiding van vooral Marokkaanse en Antilliaanse jongeren. Echter de groeiende problemen onder Oost-Europese jongeren en AMAs vereisen dat ook de aanpak van deze groepen jongeren wordt geïntensiveerd."