Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
7 februari 2005
Ons kenmerk
DGP/WV/u.04.03389
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
VW-4-846 en VW-04-855/VROM-04-1013
Onderwerp
Maximum snelheid rijksweg A9/verhoging maximum snelheid

Geachte voorzitter,

Van u ontving ik twee kopieën van brieven van de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel. Beide brieven gaan in op de bezwaren die deze gemeenten hebben tegen het verhogen van de maximum snelheid op de A9 en A2. U heeft mij gevraagd op deze brieven een reactie te geven. Hierbij voldoe ik aan dat verzoek.

Op 29 oktober 2004 heb ik u middels een brief (Kamerstuk 2004-2005, 28 663/29 800 XII, nr.26) laten weten wat mijn voornemens zijn inzake de maximum snelheden. In de brief heb ik aangegeven dat ik de maximum snelheid op het autosnelwegennet niet verhoog, zolang het voertuigpark niet een stuk schoner en stiller is geworden. Met name de gevolgen van het verhogen van de snelheid voor de luchtkwaliteit zijn daar debet aan. De gevolgen van de uitspraken van de Raad van State in het kader van de Spoedwet wegverbreding strekken zich namelijk ook uit tot wijzigingen in de maximumsnelheid. Het niet verhogen van de maximum snelheid geldt dus ook voor de wegtrajecten uit de brieven van de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel.

In mijn brief heb ik aangegeven, dat ik het komend jaar ga onderzoeken of, en zo ja wanneer verhoging van de maximumsnelheid op 10 door mij geselecteerde wegvakken mogelijk is. Deze wegvakken zijn geselecteerd op basis van het wegbeeld en de beleving daarvan door de weggebruiker. De A2 en de A9 maken onderdeel uit
van die 10 wegvakken en dus ook van het onderzoek. In dat onderzoek zal helder gemaakt moeten worden wat de consequenties van snelheidsverhoging zijn ten aanzien van lucht, geluid, verkeersveiligheid en doorstroming. Bij de totale afweging over wel/niet verhogen van de maximumsnelheid speelt de stand van zaken rond bronbeleid een belangrijke rol. Tijdens het algemeen overleg over verkeersemissies van 4 november 2004 heb ik toegezegd dat ik de kamer vóór de zomer van 2005 zal informeren over de resultaten van het hierboven genoemde onderzoek.

De brief die ik van de gemeente Ouder-Amstel over dit onderwerp heb ontvangen zal ik in lijn met deze brief beantwoorden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs