EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

07-02-2005 - Innovatief onderzoek gestart naar veiligheid in internationale goederenketens

veiligheid in internationale goederenketens

EVO, RSM Erasmus University, Buck Consultants International, de Douane, het Havenbedrijf Rotterdam NV, NDL, TLN, TNO zijn een samenwerking aangegaan voor een onderzoeksproject over veiligheid in internationale goederenstromen. De projectleiding is in handen van RSM Erasmus University. Het project, âPROTECTâ, is formeel gestart in januari 2005 en wordt gefinancierd uit het BSIK programma TRANSUMO. Met dit project kan Nederland een vooraanstaande rol gaan spelen op het gebied van veiligheid in internationaal vervoer en logistiek.

Het project richt zich op bedrijven die deel uitmaken van wereldwijde ketens van goederen en diensten. Het heeft tot doel bedrijven en organisaties in Nederland te helpen hun bedrijfsvoering en de internationale goederenketens waarin zij functioneren tegelijkertijd beter en veiliger te maken. Alleen als het streven naar veiligheid samenvalt met belangrijke bedrijfsmatige voordelen, zoals kosten- en tijdsbesparingen, zullen bedrijven gemotiveerd zijn om uit eigen beweging veiligheidsmaatregelen te nemen en volledig te implementeren.

Het project PROTECT is opgezet voor een periode van vier jaar. Het eerste jaar is concreet ingevuld met onderzoek naar drie belangrijke vragen: wat zijn de criminele en terroristische dreigingen waar internationale goederenketens mee geconfronteerd worden, wat zijn de effecten van de veiligheidsmaatregelen die bedrijven op dit moment nemen, en hoe kunnen goederenketens tegelijkertijd beter en veiliger worden gemaakt?

De uitkomst van dit studietraject is een prioritering van oplossingen die door het bedrijfsleven breed geaccepteerd en ingevoerd kunnen worden. Op basis van deze prioritering zullen in jaar twee tot en met vier van PROTECT een aantal pilots en demonstratietrajecten worden ontwikkeld. Daarmee geeft PROTECT de aanzet wordt gegeven tot het uitontwikkelen en implementeren van zinvolle veiligheidsoplossingen in internationale goederenketens.

TRANSUMO staat voor Transitie naar Duurzame mobiliteit. TRANSUMO is een van de onderzoeksprogrammaâs die gefinancierd worden uit de regeling Besluit Subsidies Investering Kennisinfrastructuur (BSIK), voorheen ICES/KIS. Prof. dr.ir. J.A.E.E. van Nunen is de wetenschappelijk directeur van TRANSUMO, en het bestuur wordt voorgezeten door mr C. Paauwe.