VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Verkooptijd huizen leidt nog niet tot financiele problemen

Eigen Huis: Langere verkooptijd huizen leidt nog niet tot financiële problemen

Doorstromers op de woningmarkt ontkomen er vaak niet aan om enkele maanden dubbele woonlasten te betalen omdat hun oude huis nog te koop staat, terwijl het nieuwe huis al is gekocht. Er is geen indicatie dat kopers in de problemen komen, wanneer zij tijdelijk dubbele woonlasten moeten betalen. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis op basis van onderzoek dat in opdracht van de vereniging is uitgevoerd door researchbureau MoneyView onder veertien geldverstrekkers.

Huizen zijn niet meer zo makkelijk te verkopen als in de 'booming' jaren negentig, toen mensen soms in de rij stonden voor een woning. Hoewel accurate cijfers ontbreken, wordt geschat dat woningen nu gemiddeld tenminste tweemaal zo lang (circa tachtig dagen) te koop staan als 5 tot 10 jaar geleden.

Vereniging Eigen Huis wilde weten of huizenkopers in de financiële problemen komen als ze éérst een nieuw huis kopen en dan pas het oude huis verkopen. Aan de hand van afgesloten overbruggingskredieten -een extra krediet dat meestal nodig is om tijdelijk twee huizen in eigendom te hebben- is onderzocht in welke mate mensen hierdoor financieel klem komen te zitten. Dat blijkt reuze mee te vallen. De reden is dat zowel bij de kopers als bij de geldverstrekkers meer voorzichtigheid te bespeuren is. Doorstromers op de huizenmarkt zijn veel voorzichtiger geworden vergeleken met een paar jaar geleden. Vaak zetten zij éérst hun huis in de verkoop, voordat zij op zoek gaan naar een ander huis. Degenen die eerst kopen en dus met dubbele woonlasten te maken krijgen, kiezen daar bewust voor en gaan verantwoord met de risico's om. Daarnaast blijken veel geldverstrekkers zoals Bouwfonds, Nationale Nederlanden, de Postbank, Delta Lloyd en Fortis hun criteria voor overbruggingskredieten in de afgelopen jaren te hebben aangescherpt. Het resultaat is dat het aantal gevallen waarin een overbruggingskrediet niet wordt gecontinueerd als gevolg van een betalingsachterstand, te verwaarlozen valt.

'Iedereen gaat verstandiger om met koopplannen dan tien jaar geleden', aldus Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. Veel mensen die tijdelijk met dubbele lasten te maken krijgen, beschikken over een financiële reserve die ze kunnen aanspreken als dat nodig is. Ze bezuinigen op uitgaven en houden geld over voor de tijd dat ze moeten wachten op een koper voor hun huis. Ook zijn mensen sneller bereid een stap terug te doen om de woning op tijd te kunnen verkopen. Ze hanteren vanaf het begin een realistische vraagprijs en passen deze eventueel op tijd aan, als blijkt dat de interesse voor de woning tegenvalt. Op die manier beperken ze de periode dat ze met dubbele woonlasten zitten.

Het volledige artikel 'De angst voor dubbele woonlasten' staat in het februarinummer van Eigen Huis Magazine.

Noot voor de redactie,