Gemeente Haarlem


7 februari 2005
sector Publieksdienst

028/2005
Gemeente Haarlem, het college van Burgemeester en Wedhouders

Persbericht




Het WOZ-loket geeft inwoners van Haarlem toegang tot hun taxatiegegevens

Indicatie WOZ-waarde nu op www.haarlem.nl

Vanaf vandaag is het voor woningeigenaren en huurders in de gemeente Haarlem mogelijk om via internet de nieuwe WOZ-waarde van hun eigen woning in te zien. Dit kan op MACROBUTTON HtmlResAnchor www.haarlem.nl/smartsite15.htm. Door een unieke koppeling van sofinummer en huisadres krijgt alléén betreffende woningeigenaar of huurder toegang tot de taxatiegegevens. Deze waarde heeft het karakter van een voormelding en staat pas definitief vast ná ontvangst van de zogenoemde WOZ-beschikking. Vanaf dit jaar staat deze vermeld op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen die eind februari 2005 op de deurmat valt.

Op de website kan iedere woningeigenaar en huurder de basisgegevens (grootte, oppervlakte, dakkapellen etc.) van zijn eigen woning inzien en controleren. Ook zijn de vergelijkende verkopen te zien en is het taxatieverslag te raadplegen. Met de gevonden WOZ-waarde kan vervolgens het aanslagbedrag berekend worden en vergeleken worden met eerdere jaren.

In Haarlem is de waarde van de woningen na de vorige taxatie (vier jaar geleden) gemiddeld met meer dan 50% gestegen. Per woning kan dat dus verschillen. Deze stijging betekent niet dat de aanslag gemeentelijke belastingen met hetzelfde percentage stijgt. De gemeente heeft de tarieven op basis waarvan de onroerend zaakbelasting wordt bepaald verhoudingsgewijs bijna evenveel verlaagd. Over het totale bedrag aan onroerend zaakbelasting vindt een verhoging plaats van 3%. Per woning zal dat uiteindelijk verschillen. Als uw woning in waarde onder de gemiddelde stijging valt, is de belasting verhoudingsgewijs ook lager. Wanneer uw woning meer dan gemiddeld in waarde is gestegen, is de belasting hoger. In vergelijking met vorig jaar zal de belasting iets hoger uitvallen omdat er dit jaar geen lastenverlichting plaatsvindt. Dat is een gevolg van een beslissing van de regering om de Zalmsnip af te schaffen. Op deze rijksmaatregel heeft de gemeente geen invloed gehad.
Op de nieuwe website kunt u uw WOZ-waarde vinden en berekenen hoe voor u de uitkomst van de gemeentelijke belasting uiteindelijk is.


Daphne Sijmonsbergen, communicatieadviseur
023-5114209
023-5115171
dsijmonsbergen@haarlem.nl
---- --