Politie Friesland

38 aanhoudingen door straatroofteam 27 zaken opgelost

Leeuwarden 07-02-2005 - Sinds de instelling van het straatoofteam (juni 2004) heeft de politie 38 verdachten aangehouden. Hierdoor zijn van de ruim 100 straatroven in Leeuwarden in deze periode er 27 opgelost. De leeftijd van de meeste verdachten is hoofdzakelijk tussen de 16 19 jaar. Een groot aantal van de verdachten zit nog vast. De meesten zijn woonachtig in Leeuwarden. De politie werkt in deze zaken nauw samen met het openbaar ministerie. Vrijwel alle aanhoudingen hebben geleid tot een voorgeleiding bij de officier van justitie.

Achtergrond en tendensen
De afgelopen maanden (juni 2004 begin februari 2005) hebben iets meer dan 100 straatroven plaatsgevonden in de stad Leeuwarden. De roven gebeuren in verschillende geweldsgradaties en in verschillende samenstellingen. Zo worden straatroven gepleegd door één verdachte, soms door vier of vijf verdachten. Daarnaast is er een tendens van verharding. Zo wordt een oudere vrouw bestolen van haar handtas, terwijl bij een andere straatroof een pistool of mes is gebruikt.

Een andere tendens is dat de laatste tijd ook meer straatroven overdag gebeuren. Dit in tegenstelling tot enkele maanden geleden toen men name straatroven werden gepleegd in de nachtelijke uren. De politie vindt het verschuiven naar overdag een zorgwekkende situatie. Zo werd woensdag 2 februari een vrouw beroofd, die vanaf het hoofdstation naar haar werk loopt. Op de Tweebaksmarkt wordt geprobeerd haar tas af te pakken. De vrouw weigert de tas af te geven. De verdachte gaat er vandoor zonder buit. De vrouw echter raakt gewond aan schouder en hoofd en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Verder valt het de politie op dat niet van alle straatroven aangifte wordt gedaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor straatroven die plaatsvinden in gebieden als de Weaze en de Groene Ster. Nogmaals wordt de oproep gedaan om de politie te informeren. Zo wordt een enkele maal door een verdachte een straatroof bekend, die niet bij de politie bekend is omdat er geen aangifte of melding van is gedaan. Ook getuigen wordt gevraagd zo snel mogelijk de politie te informeren als ze wat zien, ze kunnen dan bellen met het alarmnummer 112. Verder is de politie in Leeuwarden, gezien de locaties van de straatroven, in principe snel ter plaatse.

Getuigen die later over straatroven bijzonderheden kunnen vertellen kunnen ook contact opnemen met de politie via 0900 8844 of bellen met Bel M (Meld Misdaad Anoniem) 0800 7000.
Ondanks de zware onderzoeken, zoals de drie TGOs, heeft het onderzoek naar straatroven prioriteit. Het team bestaat uit zes rechercheurs.