Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Een nieuwe kans voor het Midden-Oosten? Uitzenddatum: Ma. 7 februari 2005, 20.30u

De Israëlische premier Sharon en de Palestijnse president Abbas ontmoeten elkaar dinsdag om het vredesproces nieuw leven in te blazen. In Netwerk vanavond een gesprek met Dennis Ross, de Amerikaans onderhandelaar die ruim twaalf jaar heeft geprobeerd de Palestijnen en Israeliâs dichterbij elkaar brengen.

Sharm al-Sheikh
De Palestijnse leider Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Sharon, de Jordaanse koning Abdallah en de Egyptische president Mubarak ontmoeten elkaar morgen in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh. De verwachtingen van de top zijn hooggespannen, stelde Condoleezza Rice, Amerikaâs kersverse minister van Buitenlandse Zaken tijdens haar eerste dienstreis naar het gebied.

Rice
Rice bezoekt vandaag de twee hoofdrolspelers van de top, Abbas en Sharon. Ze heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen de kans op een doorbraak in het vredesproces niet voorbij te laten gaan. De top kan een nieuwe fase in het vredesproces inluiden, aldus Rice. Zelf is ze niet aanwezig bij de onderhandelingen, maar de VS willen in de tweede ambtstermijn van president Bush een zeer actieve rol spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten, stelde ze.

Gevangenen
De voorbereidingen voor de top verlopen moeizaam. Donderdagavond werden de gesprekken tussen de onderhandelaars afgebroken. De Palestijnen wilden dat Israel meer dan de beloofde negenhonderd gevangenen zou vrijlaten. Israel weigerde, omdat zij alleen gevangenen wilden vrijlaten die 'geen bloed aan hun handen hebben'.

Commissie
Inmiddels is een gezamelijke commissie ingesteld om de kwestie te onderzoeken. Ook werd bekend dat de zoon van de in Israël gevangenzittende intifadaleider Marwan Barghouti wordt vrijgelaten. De Israëlische minister van Defensie, Mofaz, bevestigde dat het leger voorlopig niets zal ondernemen tegen de 300 gezochte Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook . Ze moeten dan wel afzien van geweld tegen Israëliërs.

Struikelpunten
Onderhandelaar Dennis Ross kent alle struikelpunten bij dergelijke onderhandelingen. Hij begeleidde de twee partijen naar Camp David, naar Madrid, naar Oslo en naar Camp David II. Over zijn ervaringen schreef hij het boek The missing peace: the inside story of the fight for Middle East peace. Aan de vooravond van de top praten we met Ross over de hoofdrolspelers, hoop op vrede en de mogelijke invloed van de dood van Arafat.