Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2005.01
Nijmegen, 13 november 2004

Deelnemers 2004 hebben gegarandeerd startbewijs voor 89ste editie

Twee inschrijfperioden voor Vierdaagse 2005

Begin volgend jaar zijn er twee perioden om in te schrijven voor de 89ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Aan het totaal aantal inschrijvingen is de limiet van 47.500 gesteld. Voor de Vierdaagse in 2005 zullen nog slechts 4.000 diplomalopers worden toegelaten. De 'Regeling Afstanden en Beloningen ondergaat volgend jaar geen wijzigingen ten opzichte van 2004.

Tijdens de eerste inschrijfperiode van maandag 7 februari tot en met vrijdag 11 maart 2005- kunnen alleen de deelnemers aan de Vierdaagse 2004 inschrijven. Wie in 2004 heeft deelgenomen is, mits op juiste wijze en binnen de gestelde periode wordt ingeschreven, zeker van een startbewijs voor de editie in 2005.
Voor debutanten en alle andere wandelaars die in 2005 de Vierdaagse willen lopen, wordt een tweede inschrijfperiode opengesteld: van maandag 14 maart tot en met vrijdag 15 april 2005, 24.00 uur.

Inschrijvingen tijdens deze periode dingen mee naar een startbewijs dat door middel van loting direct na 15 april wordt toegekend. Het aantal startbewijzen dat wordt verloot is gelijk aan het verschil tussen het aantal inschrijvingen in de eerste periode en de door het bestuur vastgestelde inschrijflimiet van 47.500. Het moment van inschrijven in beide perioden is niet van belang. Alle inschrijvingen in de tweede periode loten mee voor een startbewijs. In beide inschrijfperioden is het voor zowel Nederlanders als voor buitenlanders mogelijk schriftelijk of via internet in te schrijven

Geen uitzonderingen
"Begin februari ontvangen alle deelnemers die in 2004 daadwerkelijk de eerste dag van start zijn gegaan, van ons een uitnodiging om voor de Vierdaagse 2005 in te schrijven. Deelnemers die in 2004 via internet hebben ingeschreven en waarvan het juiste emailadres bij ons bekend is, ontvangen een emailbericht. Het inschrijfreglement wordt als brochure en op onze website (
www.4daagse.nl, red.) gepubliceerd", licht algemeen manager Wim Jansen van de Vierdaagse toe. "Inschrijven buiten de gestelde perioden om is absoluut onmogelijk. Er zijn géén wachtlijsten en we maken geen uitzonderingen voor wie dan ook."

"Met circa 45.000 wandelaars op de parcoursen is de grens bereikt", zo stelde de Vierdaagse-organisatie vorig jaar al vast. "Voor zowel de parcoursen als de start- en finishlokatie geldt dat méér wandelaars geen recht doet aan het wandelgenot. Bovendien kunnen met meer deelnemers opvang en veiligheid een goed verloop van de openbare orde- niet volledig meer gegarandeerd worden." Het instellen van een inschrijflimiet en een gewijzigde vorm van inschrijven zijn het gevolg van die vaststellingen.

Prestatiewandeltocht
Het aantal diplomalopers wordt de komende jaren nog verder teruggebracht. Daarmee maakt Stichting de 4daagse gefaseerd een einde aan het verschil in de wijze van belonen van mannen en vrouwen op de 40 kilometer.
"De Vierdaagse is van oudsher een prestatiewandeltocht waaraan het Vierdaagsekruis, een bij koninklijk besluit goedgekeurde onderscheiding, als beloning is verbonden. In de loop der jaren is de diploma-afstand ingevoerd, vooral om nieuwkomers de gelegenheid te bieden kennis te maken met de Vierdaagse. Omdat zij niet de bij hun leeftijd passende reglementaire afstand liepen, ontvingen zij geen officiële medaille maar een diploma. We willen meer mensen stimuleren weer te kiezen voor die reglementaire afstand", aldus Wim Jansen.

Discrimineren
De Stichting kreeg eerder dit jaar van de Commissie Gelijke Behandeling het verwijt te discrimineren. Volgens de reglementen ontvangen mannen op de afstand 40 kilometer een diploma, terwijl vrouwelijke deelnemers in dezelfde leeftijdsgroep een Vierdaagsekruis krijgen voor hun prestatie.
Het door de Vierdaagse bij twee universiteiten gevraagde onderzoek naar gelijke wandelprestaties voor mannen en vrouwen heeft vooralsnog geen resultaat opgeleverd dat wijziging van het reglement afstanden en beloningen rechtvaardigt. Wim Jansen: "Maar door het aantal diplomalopers jaarlijks terug te brengen, komen we ook tegemoet aan het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling."

Door het aantal inschrijvingen te limiteren tot 47.500 dat is 500 meer dan in 2004- verwacht het stichtingsbestuur dat er uiteindelijk circa 45.000 wandelaars aan de start verschijnen. Op basis van totaal 48.644 inschrijvingen, namen er uiteindelijk 44.638 wandelaars aan de dit jaar gehouden Vierdaagse deel.

De 89ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen vinden plaats van 19 tot en met 22 juli 2005.

Einde persbericht