Gemeente Rotterdam

Nr. 6
4 februari 2005

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 7 t/m 13 februari 2005

Burgemeester Opstelten aanwezig bij Symposium "Samenleven, hoe doe je dat?" Burgemeester mr. Ivo Opstelten is op maandag 7 februari om 13.30 uur aanwezig bij het symposium "Samenleven, hoe doe je dat?", dat gehouden wordt in het kerkgebouw Arminius aan het Museumplein 3. De organisatie ligt in handen van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). Het 20 jarig bestaan van het LBR, is de reden voor het organiseren van deze jubileumbijeenkomst. Minister R. Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) geeft in de middag een korte inleiding over dit onderwerp. De burgemeester spreekt samen met een tiental andere burgemeesters over de verbetering van de lokale aanpak van racisme en discriminatie. (Voor meer informatie: Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie, directeur H. Fermina, tel. 010 - 201 02 01)

Wethouder Geluk neemt het boek 'Briljant in Hoogvliet' in ontvangst Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal op maandag 7 februari om 18.00 uur in het informatiecentrum aan de Sprong 10 te Hoogvliet het boek "Briljant in Hoogvliet: Antilliaanse jongeren Bij voorbeeld" in ontvangst nemen. In dit boekje zijn verhalen gebundeld van Hoogvlietse 'briljantjes'. Briljantjes is een experiment waarin de deelgemeente Hoogvliet investeert in de ontwikkeling van jongeren tot rolmodellen voor de Antilliaanse gemeenschap. Het is tevens onderdeel van het programma Lus di Trafico, het programma dat van 2001 tot en met 2004 extra investeerde in succesvolle integratie van Antilliaanse Rotterdammers. (Voor meer informatie: Deelgemeente Hoogvliet, Anita Herrera, tel. 06 - 44 14 07 74)

Wethouder Geluk ontbijt met buurtmoeders in het Stadhuis Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal op dinsdag 8 februari van 8.00 uur tot 9.30 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis ontbijten met Buurtmoeders. Op deze manier wil het college van B en W haar dank betuigen voor het werk dat de buurtmoeders verrichten voor de stad. Buurtmoeders hebben een belangrijke functie in het betrekken van met name allochtone ouders bij de opvoeding en schoolcarrière van hun kinderen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ria van der Linde, tel. 010 - 417 2317 of Guido van Riet tel. 010 - 417 23 29)

Wethouder Geluk aanwezig op conferentie over Brede School Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal op dinsdag 8 februari om 12.15 uur tijdens de conferentie over de Brede School in de Hogeschool InHolland aan de Posthumalaan 90 de resultaten van het onderzoek over "De betekenis en bijdrage van het welzijnswerk binnen de Brede School Rotterdam / Delfshaven", van Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) in ontvangst nemen. De conferentie is georganiseerd door Hogeschool INHOLLAND, Dienst Stedelijk Onderwijs, ROC Zadkine, Stichting de Meeuw en Stadsmerk. (Voor meer informatie: Dienst Stedelijk Onderwijs, Nan van der Storm, tel. 010 - 891 47 75)

Wethouder Janssens overhandigt Fatima Moreira de Melo eerste Rotterdampas 2005 Wethouder Nico Janssens (o.a. Sport) overhandigt op dinsdag 8 februari om 12.30 uur aan de hockeyster van het Nederlands elftal Fatima Moreira de Melo de eerste Rotterdampas van 2005. De opening van het nieuwe pasjaar vindt plaats in Grand café 'Prachtig' aan het Willemsplein. De Rotterdampas 2005 biedt veel korting voor iedereen. In totaal biedt de pas toegang tot zo'n 350 bedrijven en instellingen op cultureel en educatief gebied. Pashouders lopen gratis binnen bij vrijwel alle Rotterdamse musea en een groot aaltal attracties. De pas geeft ook o.m. korting bij de aanschaf van een abonnement op diergaarde Blijdorp, het volgen van een cursus bij de SKVR of een toegangskaartje voor het Plaswijckpark. De prijs van de pas is afhankelijk van de woonplaats, leeftijd, inkomen en gezinsituatie. (Voor meer informatie: Rotterdampas, Shil Kentin, tel. 010 - 453 37 73)

Wethouder Pastors ondertekent
'Overeenkomst Woonruimteverdeling Stadsregio Rotterdam 2005' Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) ondertekent op woensdag 9 februari, namens het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, de 'Overeenkomst Woonruimteverdeling Stadsregio Rotterdam 2005'. De ondertekening vindt plaats om 9.00 uur in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. Sinds 1 januari is in de Stadsregio Rotterdam een nieuw stelsel voor de verdeling van beschikbare corporatiewoningen van kracht. Met het nieuwe stelsel wordt beoogd vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Het wordt voor woningzoekenden gemakkelijker om in de hele Stadsregio te zoeken naar een beschikbare woning. Starters en doorstromers krijgen gelijke kansen en corporaties hebben meer mogelijkheden om maatwerk toe te passen op specifieke lokale situaties. De afspraken over de verdeling van huurwoningen worden vastgelegd in de 'Overeenkomst Woonruimteverdeling Stadsregio Rotterdam 2005'. In deze overeenkomst maken de Stadsregio Rotterdam, de Maaskoepel, de 18 gemeenten in de regio en in de gemeenten werkzame woningcorporaties afspraken over de verdeling van de huurwoningen van de corporaties in de regiogemeenten. (Voor meer informatie: Bureau Communicatie van de Stadsregio Rotterdam, Michiel Muis, tel. 010 - 417 29 98 of 06 - 38 53 57 90)

Wethouder Hulman koopt eerste cd 'Grillig + kinderen van matchproject 'Big Brothers Big Sisters' Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken, Verkeer en Vervoer) is op woensdag 9 februari vanaf 18.00 uur aanwezig bij het 'Kidzz Event in Nighttown'. Deze derde benefietactie wordt georganiseerd door jonge ambtenaren van de gemeente Rotterdam voor alle Rotterdamse kinderen. Zij zetten zich in om, naast hun gewone werkzaamheden, iets extra's voor de stad te doen. Met drie ludieke acties voor klein en groot zamelen zij belangeloos geld in voor goede doelen als de Voedselbank, Stichting Kinderhulp Sri Lanka en Big Brothers Big Sisters (voorheen Stichting Match). Tijdens het 'Kidzz Event in Nighttown' kunnen de kinderen aan verschillende activiteiten deelnemen, zoals workshops streetdance, capoeira, proefjes van De Ontdekhoek en een tipje van de sluier van de nieuwe voorstelling van Young Stage. Ook is er een speciale editie van Kids Fanatics waarbij Jörgen Raymann de prijsuitreiking verzorgt. Als dagafsluiting geeft de nederpopband Grillig een concert. De band heeft zich de afgelopen weken belangeloos ingezet om, samen met de kinderen van Big Brothers Big Sisters, een cd te maken. Stefan Hulman koopt, als vertegenwoordiger van het College, het eerste exemplaar van deze cd. Vanaf dat moment start de verkoop van de cd. De opbrengst van de verkoop gaat naar de genoemd goede doelen. (Voor meer informatie: www.rotterdamdraaftdoor.nl of Communicatie Bestuursdienst, Farida Aghris, tel. 010 - 417 21 77)

Wethouder Geluk zal tweede publieke Islamdebat inleiden Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal op woensdag 9 februari om 19.00 uur in het World Trade Center aan het Beursplein 37 het tweede publieke debat over islam en integratie, dat in het teken staat van normen en waarden, inleiden. Hij geeft een toelichting op zijn essay 'Rotterdam als mozaïek'. Op woensdag 2 februari vond het eerste publieke debat over islam en integratie plaats. De direct bij dit onderwerp betrokken wethouders leveren aan het publieke debat ook een schriftelijke bijdrage. Wethouder Geluk doet op 9 februari de aftrap. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst stadhuis Rotterdam, Ria van der Linde, 010 - 417 23 29 of Guido van Riet, tel. 010 - 417 23 29)

Wethouder Geluk brengt bezoek aan het Zadkine
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) brengt op donderdag 10 februari van 10.00 uur tot 11.00 uur aan de Batavierenstraat 35-35 een bezoek aan het Zadkine (volwasseneducatie en beroepsonderwijs). De wethouder heeft vorig jaar op 12 oktober een petitie ontvangst genomen van een aantal cursisten van het Zadkine. De cursisten hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om de Nederlandse taal te leren dan de huidige toegestane 3 jaar. De wethouder heeft begrip getoond voor hun leerwens maar ook uitgelegd dat die 3 jaar maximaal is, om ook andere oudkomers een kans te geven naar school te gaan. Tijdens zijn bezoek zal de wethouder uitleggen wat hij met de petitie heeft gedaan. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst stadhuis Rotterdam, Ria van der Linde, 010 - 417 2329 of Guido van Riet, tel. 010 - 417 23 29)

Wethouder Geluk neemt gemeenschappelijke visie deelgemeenten over sociaal beleid in ontvangst Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal op donderdag 10 februari om 11.30 uur in kamer 113 van het Stadhuis de gemeenschappelijke visie van de deelgemeenten over sociaal beleid in ontvangst nemen. De visie is ontwikkeld door de deelgemeentebestuurders van de betreffende deelgemeenten. Met deze visie willen de bestuurders laten zien dat de deelgemeenten staan voor een breed sociaal beleid. (Voor meer informatie: Deelgemeente IJsselmonde, Lex Bezemer, tel. 010 - 479 82 17)

Wethouder Bolsius onthult monument Jamin
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) onthult op donderdag 10 februari om 14.00 uur het gerestaureerde monument van de familie van Jamin. De onthulling van de bijna honderd jaar oude grafkapel, waar de bekende snoepfabrikant Cornelis Jamin en zijn vrouw begraven liggen, vindt plaats op de rooms-katholieke begraafplaats van St. Laurentius aan de Nieuwe Crooswijkseweg 123. De Zuid-Hollandse Stoomfabriek Banket-, Koek- en Suikerwerken C. Jamin heeft bijna zeventig jaar in Crooswijk gestaan. In 1955 verhuisde de oude suikerwerkfabriek naar Brabant. Het monument van de familie van Jamin is in oude glorie hersteld door subsidies en bijdragen van de nabestaanden Jamin, de gemeente Rotterdam, deelgemeente en de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk (Woningbedrijf Rotterdam, Proper Stok en Era Bouw). De begraafplaats ligt midden in de wijk Nieuw Crooswijk, een wijk die de komende jaren wordt vernieuwd tot een groene, veilige en kindvriendelijke stadswijk. (Voor meer informatie: Rooms-katholieke begraafplaats St. Laurentius, Nicoline Zemering tel. 010 - 413 63 08)

Wethouder Pastors ondertekent convenant woningbouwafspraken 2005 - 2010 Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) is op donderdag 10 februari om 17.30 uur aanwezig bij de ondertekening van de convenanten woningbouwafspraken 2005 - 2010. De ondertekening vindt plaats in het World Trade Center aan het Beursplein 33. De raad van de Stadsregio Rotterdam heeft ingestemd met het convenant "Woningbouwafspraken 2005-2010 Stadsregio Rotterdam", opgemaakt tussen de Stadsregio Rotterdam en het Rijk, over de bouw van 38.000 woningen in de periode 2005-2010. De bouw van deze woningen is aan de hand van minimum taakstellingen verdeeld over de 18 gemeenten in de Stadsregio. Hiermee is een belangrijke stap gezet op weg naar de realisatie van het regionale bouwprogramma. De afspraken met de individuele gemeenten worden vastgelegd in convenanten. Deze afspraken gaan niet alleen over de totale woningbouwopgave, maar ook over de bouwopgave in de bereikbare sociale huur en over de omvang van de bereikbare huurwoningvoorraad in 2010. Tijdens de bijeenkomst wordt door de 18 regiogemeenten een handtekening gezet onder de op maat gemaakte convenanten. (Voor meer informatie: Communicatie van de Stadsregio Rotterdam, Michiel Muis, tel. 010 - 417 29 98 of 06 - 38 53 57 90)

Wethouder Bolsius opent eerste Jubileumlezing Gemeentewerken Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) opent op donderdag 10 februari om 21.15 uur de Eerste Jubileumlezing van de dienst Gemeentewerken. Deze eerste lezing vindt plaats in de zaal Kriterion, in het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein. Op 1 november van dit jaar bestaat de dienst Gemeentewerken 150 jaar. Van januari tot en met december 2005 vinden diverse jubileumactiviteiten plaats. De activiteiten richten zich op Rotterdammers, de stad en het onderwijs. Eén van deze activiteiten is een zestal lezingen. In de lezingen worden de kennisvelden van Gemeentewerken op een actieve manier onder de aandacht gebracht. De lezingen zijn bedoeld voor een breed publiek: zowel inwoners van Rotterdam als vakgenoten zijn welkom. Het thema van deze eerste lezing is 'De Ondergrondse Stad', waarbij deskundigen van Gemeentewerken ingaan op de ontwikkelingen rond de ondergrondse stad. (Voor meer informatie: Communicatie Gemeentewerken, Efine Pavilons, tel. 010 - 489 76 45)

Burgemeester Opstelten opent en wethouder Geluk
sluit slotbijeenkomst Lus di Trafiko
Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 11 februari om 15.00 uur de slotbijeenkomst van Lus di Trafiko, die gehouden wordt in Now & Wow aan de Maashaven ZuidZijde 1. Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) sluit de bijeenkomst af. De discussies die gevoerd worden gaan over het vinden, binden en begeleiden van Antilliaanse Rotterdammers. De resultaten van de afgelopen vier jaar en de toekomstplannen komen ook aan de orde. De vergaarde kennis en ervaringen zijn is een toolbox Changá gebundeld, de burgemeester overhandigt deze aan de minster van de Nederlandse Antillen Paul Comencia. De Dienst Stedelijk Onderwijs neemt de taken van Lus di Trafiko over. (Voor meer informatie: Communicatie Lus di Trafiko, Carien de Jonge, tel. 010 - 417 33 30)

Wethouder Van de Anker spreekt op
conferentie Vluchtelingenvrouwen tegen huiselijk geweld Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) spreekt op vrijdag 11 februari om 15.15 uur op de conferentie Vluchtelingenvrouwen tegen huiselijk geweld, die gehouden wordt in de Stichting Werkmij aan de Coolsingel 57. De conferentie staat in het teken van het VN-verdrag, dat schending van vrouwen onder de aandacht wil brengen. De discussie gaat o.a. over de misstanden van huiselijk geweld en meisjesbesnijdenis onder vluchtelingenvrouwen. (Voor meer informatie: Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond, directeur I. Salman, tel. 010 - 201 96 67)

Wethouder Hulman reikt Promotie Prijs uit aan Rob Wiegman Wethouder Stefan Hulman (o.a. Cultuur) reikt op vrijdag 11 februari om 16.00 uur de Rotterdam Promotie Prijs uit aan Rob Wiegman. De feestelijke uitreiking van deze prijs vindt plaats in de Burgerzaal van het stadhuis. De heer Wiegman is directeur van het Luxor Theater en heeft door zijn aanpak een bijdrage geleverd aan de promotie van Rotterdam door heel Nederland. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong, tel. 010 - 417 35 11)

En verder.
is burgemeester Opstelten op woensdag 9 februari om 23.00 uur aanwezig bij de viering van het Chinese nieuwjaar, dat in het teken staat van de haan. De viering wordt gehouden in de Grote Zaal van Concert- en Congresgebouw De Doelen aan het Schouwburgplein. (Voor meer informatie: Chinees Nieuwjaarscomité, dagvoorzitter dhr. C.M. Wong, tel. 06 - 22 50 41 20)

noot voor de redactie/