Nederlands bureau ondersteunt inzending Madrid Olympische Spelen 2012

AMSTERDAM, 20050207 -- In het kader van de selectie van de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2012, heeft het IOC selectiecomité van 3 tot en met 6 februari een bezoek aan Madrid gebracht. Voor de presentatie van hun plannen aan de selectiecommissie, hebben de Spaanse architecten het Nederlandse bureau INDG benaderd. INDG maakte een 3D-animatie van het stadion, die de kijker exact laat zien hoe het stadion er in 2012 uit komt te zien.


Het hoogtepunt van de Madrileense plannen is het Olympisch stadion, dat ontworpen is door de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz, die in Nederland bekendheid genieten vanwege de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het ontwerp van Cruz en Ortiz borduurt voort op het huidige stadion, dat een capaciteit heeft van 15.000 bezoekers. In 2012 biedt het Olympisch Stadion plaats aan 66.000 fans. Met name het lichtdoorlatende dak en de gigantische Olympische fakkel zijn in het oog springende elementen van het ontwerp.

De locatie van het Olympisch dorp ten opzichte van de verschillende sportaccommodaties is één van de meest kenmerkende elementen van het plan dat Madrid heeft ingediend. De verschillende sporten zijn verdeeld over drie verschillende plaatsen in de stad en liggen niet meer dan 10 kilometer uit elkaar.

Madrid is de eerste kandidaat die zich presenteert. Naast Madrid hebben Londen, New York, Moskou en Parijs zich kandidaat gesteld om het grootste sportevenement ter wereld in 2012 te mogen organiseren. In juli wordt bekend gemaakt welke kandidaat de Spelen in 2012 mag gaan organiseren.