Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het proces tegen de Hofstadgroep
Uitzenddatum: Ma. 7 februari 2005, 20.30u

Arrestatie van Jason W.

De leden van de zogenoemde âHofstadgroepâ, twaalf jonge moslims, staan vandaag voor het eerst voor de rechter. In Netwerk een gesprek met hoogleraar strafrecht Theo de Roos van de universiteit in Leiden over de ontwikkelingen in het proces.

Pro forma
Inhoudelijk gaat de rechtbank vandaag niet in op de zaak. Het is een pro forma-zitting, waarbij wordt bepaald of er genoeg redenen zijn om de voorlopige hechtenis van de verdachten te verlengen.

Moord of doodslag
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is dat zo. Het klaagt de verdachten aan voor deelname aan een criminele, terroristische organisatie die onder meer door het beramen van moord of doodslag het werk van bestuurders wilden belemmeren.

Radicaal
Het OM is ervan overtuigd dat met deze arrestaties een of meerdere aanslagen zijn verijdeld. Dat stelde officier van justitie Plooy tijdens de zitting in de rechtbank in Rotterdam. Dat blijkt uit gegevens van de AIVD, politie en justitie. âDe gegevens tonen aan dat we met een zeer radicale groep te maken hebben, die voorbereidingen heeft gepleegd voor zeer ernstige misdrijven.â

Extremistische teksten
Volgens de advocaten van de verdachten heeft het OM niet voldoende bewijs om te spreken van een organisatie. Dat zij goede bekenden zijn van de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., en dat zijn extremistische teksten hadden, betekent volgens hen niet dat zij een terroristische organisatie vormden. Het OM gebruikt zelf overigens niet de benaming Hofstadgroep: de naam is in het leven geroepen door de AIVD.