Productschap Vis


Datum:8 februari 2005

Nederlandse vissector laaiend over maatregelen tegen invoer gekweekte zalm

Deze week werd door de Europese Commissie een maatregel ingesteld tegen de invoer van gekweekte zalm. De Commissie vindt dat de kweek van zalm in de Europese Unie, vooral in Schotland en Ierland, bedreigd wordt door de vaak goedkopere ingevoerde zalm. Om dat te voorkomen kondigde de Commissie deze week een maatregel af die er in feite op neer komt dat de kosten van de invoer van zalm worden verhoogd om daarmee de afzet van de eigen kweekzalm aantrekkelijker te maken. De Nederlandse zalmhandel en zalmverwerkers zijn laaiend. De prijs om zalm in te voeren wordt opgevoerd en bovendien worden allerlei administratieve maatregelen verplicht gesteld, waardoor ook nog eens de bedrijfskosten omhoog gaan. Pure handelsbelemmering. Onnodig en ook onwerkbaar dus, zegt Guus Pastoor voorzitter van de Visfederatie en bestuurslid van het Productschap Vis. Natuurlijk is het nobel van de Commissie om eigen kweekzalm te beschermen, maar nu wordt het probleem van de Europese zalmkweker via een invoermaatregel afgewenteld op de schouders van de zalmhandel en zalmverwerkers. En dit terwijl Schotland en Ierland maar eenderde van de marktvraag zouden kunnen leveren en we dus sowieso zullen moeten importeren..

Zalm is voor de Nederlandse handel en verwerkende industrie een belangrijk product. Nederland heeft geen eigen zalmkwekers, maar wel veel bedrijven die zalm roken of op een andere manier verwerken. De maatregel van de Europese Commissie zal de kostprijs van zalm en de concurrentiepositie van zalmverwerkers in de EU onder druk zetten. Eigenlijk heeft de Commissie alleen maar geluisterd naar Ierland en Schotland. De belangen lijken voor hun veilig gesteld, maar dit ten koste van de verwerkers elders in Europa, aldus Pastoor.

Niet alleen de Nederlandse vissector is fel gekant tegen de maatregel. Ook Denemarken, Duitsland en Frankrijk zijn van mening dat deze maatregel het probleem niet oplost, maar verlegt. In dit geval zal kunstmatig ingrijpen in de markt uiteindelijk alleen maar verliezers opleveren. We zullen er alles aan doen om de maatregelen te laten herroepen, aldus Guus Pastoor.