Ingezonden persbericht

Hoge Raad: winst op leges toegestaan

BAEXEM, 20050208 -- De belastingkamer van de Hoge Raad heeft vrijdag beslist dat gemeenten winst mogen maken op de afzonderlijke legestarieven voor bijvoorbeeld paspoorten, rijbewijzen en bouwvergunningen. De Hoge Raad staat gemeenten toe op het ene tarief winst te maken ter dekking van een tekort op een ander tarief.


Fiscaal jurist Clemens Meerts uit Baexem is de eerste die deze principiële kwestie aan de Hoge Raad heeft voorgelegd. De discussie bestond al langer onder gemeenten en geleerden. Meerts wilde uitsluitsel: "Gevolg van het arrest is dat een afnemer van een rijbewijs moet meebetalen aan een bouwvergunning van een ander".

Meerts kocht in 1999 een paspoort bij de gemeente Heel en betaalde daarvoor f 102,30. De kostprijs bedroeg slechts f 69,71. Volgens Meerts is een winst van 32% niet rechtvaardig: "Leges zijn geen gewone belastingen, maar betalingen voor concrete producten en diensten van de overheid, ofwel 'retributies'. Ik betaal bij de supermarkt toch ook geen toeslag op mijn brood om het gehakt van een andere klant betaalbaar te maken."

Nu gaat het bij paspoortleges per persoon om niet zoveel geld, maar voor bouwvergunningen moet doorgaans 1,5 tot 3 procent van de bouwsom worden neergeteld. Meerts beraadt zich nog op een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waar hij meent te kunnen klagen over het oordeel van de Hoge Raad der Nederlanden. Hij voelt zich in zijn standpunt gesteund door de Advocaat-Generaal, die de Hoge Raad adviseerde het beroep van Meerts gegrond te verklaren en de in rekening gebrachte leges te vernietigen.




Ingezonden persbericht