Gemeente Westerveld

9-2-2005
Nieuws uit de raadscommissie en de raadsvergadering van 8 februari

Dinsdag 8 februari vonden de commissievergadering van de raad en de raadsvergadering plaats. Hier kunt u een korte samenvatting lezen van datgene waarover gesproken werd.

Raadscommissie

Jeugd Geeuwenbrug
De VVD-fractie vroeg aan het college of de gemeente ook meehelpt om voor de jeugd in Geeuwenbrug een nieuw onderkomen te vinden nu de jeugdhonk waar zij gebruik van maakten moet worden verwijderd.

Wethouder Smeenk antwoordde dat het hier vooral gaat om jongeren boven de 18 jaar en dat is geen doelgroep in het gemeentelijke jeugdbeleid. Verder werd er door een aantal raadsleden op aangedrongen de illegaal geplaatste schaftwagen die als jeugdhonk dienst doet zo snel mogelijk te verwijderen.

Vacature directeur school Eemster
De VVD-fractie was benieuwd of deze vacature weer normaal wordt ingevuld of dat het college hier anders mee om wil gaan nu er mogelijk een bovenschoolse directie voor het openbaar onderwijs in onze gemeente gaat komen. Vanuit de fracties van CDA en Progressief Westerveld kwamen soortgelijke opmerkingen.

Wethouder Martens zei dat er volgens het college (dat schoolbestuur is voor het openbaar basisonderwijs) geen aanleiding is om niet gewoon in deze vacature te voorzien volgens de nu geldende regeling. En ook bij het instellen van een bovenschools management zal de school een directeur moeten hebben aldus de wethouder.

Wegenonderhoud
Mevrouw Posthumus (Gemeentebelangen) vroeg naar de onderhoudstoestand van de weg Achter ât Zaand. Wethouder Geertsma gaf aan dat deze weg inderdaad in niet zoân beste toestand verkeert en dat plannen worden ontwikkeld tot verbetering
Ook vroeg Gemeentebelangen naar het beleid met betrekking tot het vervangen van asfalt door klinkers en omgekeerd; de burgers begrijpen volgens haar niet altijd waarom de gemeente deze maatregelen uitvoert.

De wethouder gaf een toelichting op het waarom. Op verzoek van mevrouw Posthumus deed de wethouder de toezegging om in voorkomende gevallen ook meer en betere voorlichting te geven aan de burgers over het waarom van bepaalde onderhoudsmaatregelen.

Algemene politieke beschouwingen
Jaarlijks bij de begrotingsbehandeling vinden er in de gemeenteraad algemene politieke beschouwingen plaats. Naar aanleiding van de planning van de budgetcyclus 2005 kwamen enkele fracties met de suggestie om deze beschouwingen in het vervolg te koppelen aan de behandeling van de Voorjaarsnota in juni. Bij die gelegenheid kan de raad dan beter richting geven aan invulling van ânieuw beleidâ voor het komende jaar dat dan vervolgens wordt uitgewerkt in de begroting die in het najaar wordt behandeld.

In het agendaoverleg van de raad zal deze suggestie verder worden besproken.

Raadsvergadering

Termijnagenda 2005
De raad stelde een overzicht vast van de belangrijkste onderwerpen die in de loop van dit jaar op de raadsagenda komen te staan.

Tijdens de bespreking werden voorstellen gedaan om daaraan nog enkele punten toe te voegen die in de raad van januari aan de orde kwamen bij de bespreking van het te verwachten rekeningresultaat 2004. Dit betreft een beleidsplan voor de openbare verlichting, een groenbeheerplan, de herziening van de wegenlegger en het vervolg op de pilot recreatie. Na afstemming met het college wat betreft de precieze planning zullen deze punten aan de termijnagenda worden toegevoegd.

Verder werd afgesproken de termijnagenda een dynamisch karakter te geven en regelmatig bij te stellen.

Overschot kredieten groot onderhoud wegen
De raad ging in meerderheid akkoord met het voorstel van het college tot het direct besteden van een bedrag van ⬠638.000 voor het achterstallig onderhoud van wegen. Dit bedrag was overgebleven uit het budget van 2004. De fracties van PvdA en Progressief Westerveld stemden tegen deze besteding op dit moment. Zij vonden dat je pas een bestemming kunt geven als (in mei 2005) het totale resultaat van de rekening 2004 met alle plussen en minnen op tafel ligt. Volgens wethouder Geertsma is het, ook gelet op de slechte toestand van diverse wegen, aanbestedingstechnisch beter om dit bedrag nu direct in te zetten, een opvatting waar de andere fracties mee instemden.