YUP debat:"jullie zijn nergens zonder ons" Over het tekort aan stageplekken

YUP - 20 januari 2005

YUP debat:"jullie zijn nergens zonder ons" Georganiseerd door de werkgroep Stages Nu!

Een groep Amsterdamse MBO en HBO scholieren hebben zich verenigd tot de werkgroep Stages NU!

Ayse Yilmaz: "Dit hebben wij gedaan omdat we consequent worden geconfronteerd met een zwaar tekort aan stageplaatsen voor ons en onze medeleerlingen. Binnen de opleiding zijn stages verplicht, zonder stageplaatsen komen wij dus niet verder in de Maatschappij."

Om het thema nog eens extra op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen organiseren wij een debat waarvoor wij u graag uitnodigen.

De deelnemers:

Ahmed Aboutaleb--Wethouder onderwijs, Amsterdam Ankie Verlaan-- College van Bestuur UvA, voorheen directeur ROC Amsterdam Samira Abbos--MTNL Hans Koole--VNO NCW Sebahat Yurdusen--Ministerie van BiZa / adviseur Diversiteit afdeling P&O Ferry Houterman--Voorzitter MKB Amsterdam Dag voorzitter: Martijn de Greve

Aansluitend live muziek: On The Mic FILTERS On the Mix DJ ROYAL

Locatie en datum: Dinsdag 8 februari, aanvang 19:30 uur. Deur open 19:00 uur Paleis van de Weemoed Oudezijdsvoorburgwal 15-17, Amsterdam (zie kaartje)

Aanleiding voor dit debat zijn de volgende problemen geweest: Het tekort aan stageplaatsen is te hoog. Het exacte aantal is niet bekend doordat niet alle scholen actuele cijfers kunnen aanleveren; Er zijn te weinig bedrijven die gecertificeerd zijn om stages aan te bieden. Meer bedrijven moeten goed gekeurd worden door de certificeringinstanties; Tekort aan middelen voor begeleiding van stagiaires vanuit scholen en bedrijven. Onvoldoende voorbereiding vanuit scholen om studenten/scholieren voor te bereiden voor stage; Door een gebrek aan stageplaatsen lopen veel studenten/scholieren onnodige studievertraging op; Discriminatie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt; De studievertraging is niet alleen vervelend en onnodig, maar ook kan dit leiden tot demotivatie en schooluitval onder studenten, en; Het gaat tenslotte om de toekomst als het gaat om investeren in studenten.

Sanne van Osnabrugge: "Zo ziet u dat het stageprobleem niet alleen een probleem voor studenten en scholieren is, maar uiteindelijk ook voor de bredere samenleving in zijn geheel."

Met het debat willen wij laten weten dat wij bewuste studenten zijn, die de taak op zich hebben genomen om de nodige mensen wakker te schudden en te laten zien dat het stagegebrek een probleem is. Als het op daden aankomt, wijst iedereen naar elkaar. Daarom zetten we enkele belangrijke spelers bij elkaar en willen we horen hoe dit probleem opgelost gaat worden. En wel nu!

Werkgroep stages nu is mede mogelijk gemaakt door de deelraadsfractie van de PvdA in Amsterdam-Noord. Zehra Ozkaya heeft de werkgroep op weg geholpen en met raad en daad bijgestaan. Zij wil jongeren uit Amsterdam noord een stem geven. Over Young Urban Politics. Young Urban Politics wil inwoners van Amsterdam en politici, telkens opnieuw, kennis met elkaars wereld laten maken. Zorgen dat jongeren in contact komen met politici en direct kunnen praten over de dingen die ze aan gaan! Politici moeten oppassen dat ze niet alleen maar stukken lezen maar ook proeven van wat er in de stad gebeurt. Op deze wijze wil YUP ook het politiek vertrouwen vergroten, burgers en politici met in elkaar in contact brengen en Amsterdammers van allerlei pluimage binden.