Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 6

IEDEREEN EEN MOORDENAAR!
Natuur of cultuur

Hoe vaak hoor je niet zeggen: het was zo'n lieve, rustige jongen, deed nog geen vlieg kwaad, hij kwam uit een goed nest, als blijkt dat iemand de dader is van een verschrikkelijke moord. Het lijkt een grote verrassing maar is dat ook zo? Of schuilt in iedereen een moordenaar? Utrechts debatcentrum organiseert een debat op 8 februari n.a.v. de documentaire Kan ik dat ook, een moord plegen? van Het Geluk van Nederland (VPRO), die op 13 februari wordt uitgezonden, maar al wordt voorvertoond als inleiding. Aanvang 20.00 uur, Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegang vrij. (Info en reserveren 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Discussie o.l.v. journaliste Elisabeth van den Hoogen met Wim Meeus, hoogleraar adolescentie Universiteit Utrecht, bekend vanwege zijn onderzoek naar gehoorzaamheid en autoriteit en Wim Rietdijk, fysicus en maatschappijcriticus, schrijver van o.a The Scientifization of Culture. De regisseur, Kees Brouwer, is aanwezig.

Recent onderzoek van de Universiteit van Princeton (VS) wijst uit dat alle mensen in staat zijn tot martelen en andere gewelddadige acties. De onderzoekers bekeken de omstandig heden van individuen die, temidden van de Irakese gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis, blijkbaar mensen hebben misbruikt.Het kan iedereen overkomen, dat is ook de ervaring van de Belgische advocaat Jef Vermassen. Hij heeft in zijn praktijk tientallen moordenaars verdedigd en daarover het boek Moordenaars en hun motieven geschreven. Een moord gebeurt vaak in een opwelling. Meestal kan de verdachte zich van de daad helemaal niets meer herinneren. Schuilt dus in iedereen een moordenaar? Of kunnen we toch controle uitoefenen op onze moordlustige driften?

TUMULT & Het Geluk van Nederland (VPRO)