Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 31-01-2005

Informatie over reuma in het OLVG

Een op de tien Nederlanders heeft last van een reumatische aandoening: ongeveer 1,6 miljoen mensen lijdt hieraan. Reuma is daarmee een van de belangrijkste volksziekten. Op dinsdag 8 februari aanstaande organiseert het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een informatiemiddag over reumatische aandoeningen. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Een vrijwilliger en tevens ervaringsdeskundige van de Reumapatiëntenbond beantwoordt vragen en verstrekt informatie aan mensen met reumatische aandoeningen. Bezoekers vinden er boeken, brochures en foldermateriaal. Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen mensen langskomen in de centrale hal van het OLVG, Oosterpark 9.

Reuma
Over het algemeen delen artsen reuma in drie categorieën in: ontstekingsreuma, artrose (in de volksmond ook wel slijtage genoemd) en weke-delen reuma. Ontstekingsreuma kenmerkt zich door chronische gewrichtsontstekingen die door het hele lichaam, of plaatselijk, kunnen voorkomen en leiden tot gewrichtsbeschadiging. Bij artrose gaat het gewrichts-kraakbeen achteruit in kwaliteit. Hierdoor kan het gewricht vervormen. Het komt voornamelijk voor in nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Bij weke-delen reuma heeft men last van de weke delen, namelijk de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden zijn een slijmbeursontsteking of een peesontsteking.

Genezing
Niet alle vormen van reuma zijn even ernstig of ingrijpend. Aandoeningen als een slijmbeursont-steking of een peesontsteking zijn meestal goed te behandelen of genezen vanzelf. Een aantal vormen van reuma is chronisch; de aandoening geneest niet. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Bechterew, Juveniele Chronische Artritis (JVA) en Reumatoïde Artritis. De laatste jaren wordt de prognose steeds gunstiger door effectievere geneesmiddelen. Het is belangrijk dat de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld en tijdig met behandeling wordt begonnen.

Meer informatie
Aanmelden is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen meer te weten komen over de informatie-middag door te bellen met Informatiecentrum van het OLVG, telefoon (020) 599 25 55, of te mailen naar informatiecentrum@olvg.nl.