Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/02/05 Koningin eredoctor Universiteit Leiden

Hare Majesteit de Koningin wordt dinsdag 8 februari, de 430ste dies natalis van de Universiteit Leiden, eredoctor van deze universiteit. De uitreiking vindt plaats in de Pieterskerk. Het eredoctoraat is toegekend vanwege de manier waarop de Koningin het belang van vrijheid van mensen aan de orde heeft gesteld en zich heeft uitgesproken over de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt. Erepromotor is de Leidse rector magnificus, prof.dr. D.D. Breimer.

In de kerk zal mw. prof.dr. I. Sluiter de diesrede houden over taal, identiteit en minderheden. Nadat de rector magnificus de laudatio heeft uitgesproken, hangt de decaan van de faculteit der Godgeleerdheid, prof.dr. H.J. de Jonge, de Koningin de cappa om de schouders en overhandigt de erepromotor de erebul met koker. De nieuwe eredoctor sluit de plechtigheid af met een toespraak.

Naast het eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten biedt het Leidse promotiereglement sinds 1998 de mogelijkheid het eredoctoraat te verlenen aan personen die op een bijzondere wijze invulling hebben gegeven aan het devies van de universiteit: Praesidium Libertatis, bolwerk van vrijheid. Op grond van dit criterium werd eerder, in 1999, het eredoctoraat van de universiteit verleend aan Nelson Mandela.