Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MINFIN: Agentschap heropent vijfjarige lening

Persbericht
PERS-2005-12 Den Haag, 2 februari 2005

Agentschap heropent vijfjarige lening

Dinsdag 8 februari heropent het Agentschap van het ministerie van Financiën de vijfjarige lening die in 2004 werd geïntroduceerd. Deze vijfjarige lening heeft een couponrente van 3%. De Staat verwacht bij deze heropening een bedrag van 2 tot 3 miljard euro te plaatsen. Het kapitaalmarktberoep voor het jaar 2005 bedraagt 32 tot 38 miljard euro. De vijfjarige lening werd in oktober 2004 geïntroduceerd door middel van een Dutch Direct Auction en zal meerdere malen heropend worden. Tussentijds wordt de liquiditeit gegarandeerd door de repo-faciliteit waarover Primary Dealers beschikken.

De veiling vindt op 8 februari plaats. Om 10 uur 's ochtends maakt de Staat de prijs bekend waarop de Primary Dealers de lening kunnen afnemen. Bij de uitgifte wordt gebruik gemaakt van het toonbanksysteem. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking van de prijs gebeurt op de schermen van Amsterdam MTS (AMS). De Primary Dealers, die toegang hebben tot dit elektronische systeem, kunnen hun kooporders onmiddellijk en zonder enige vertraging uitvoeren. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de Primary Dealers deelnemen. De Primary Dealers staan vermeld op de website van het Agentschap: www.dsta.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.

De kenmerken van de te veilen lening zijn als volgt: de looptijd eindigt 15 januari 2010 en de couponrente is 3% (lange eerste coupon). De stortingsdatum is vrijdag 11 februari 2005.

Woordvoering: Simone Boitelle (tel. 06 - 13 21 88 91)

02 feb 05 15:44